יעל חיון

האם וועד אגודה שיתופית המוגדרת ככפר שיתופי בע"מ הוא גוף מבוקר על ידי מבקר המדינה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! .א) ככלל, ועד-ההנהלה של אגודת-ההתיישבות ב"כפר שיתופי" הינו ככל ועד של אגודה שיתופית בישראל, אשר פעילותו הינה במישור האזרחי-הפרטי, ומחוץ לגדר ביקורתו של "מבקר-המדינה". אחרת המצב, כאשר ועד-ההנהלה ביישוב שיתופי כזה מכהן גם כ"וועד מקומי" במישור המוניציפאלי, וכפוף אזי גם למועצה האזורית שבתחומו מצוי היישוב. במקרה כזה נתונה פעילותו המוניציפאלית של הוועד גם לביקורתו של מבקר המועצה, וכולם – לביקורת מבקר-המדינה. ב) עם זאת, עשויה פעילות האגודה ההתיישבותית להיחשב כפעולתו של "גוף ציבורי", ובמקרים מיוחדים אלה (בעיקר: כאשר האגודה פועלת במישור הנוגע ממשית לכלל תושבי היישוב בתור שכאלה, או כמי שקיבלה מרמ"י זכויות במקרקעי היישוב) – אמור מבקר-המדינה להיות כתובת נוספת לפנייה להפעלת סמכויותיו, לרבות כ"נציב תלונות הציבור". ג) גם כאשר מקרה מתאים לפנייה אל מבקר-המדינה, ראוי למצות תחילה את עזרתם של גורמי הביקורת המקומיים והאזוריים, הקיימים לגבי כל יישוב שיתופי.