קובי

תשלום מס עבור יחידת דיור בישוב קהילתי

שלום, אני מתעתד לגור בשכירות ביחידת דיור של נכס ביישוב קהילתי במרכז הארץ. ביישוב זה ישנה אבטחה, ומערכת ביוב קהילתית. בעל הנכס דורש שאשלם בנפרד ממנו את הארנונה כמקובל. מעבר לכך, הוא דורש שאשלם את החלק שלנו על ביוב, והיטלי מס של אבטחה. לא מוכר לי שביישובים מבקשים מהשוכר לשלם מיסים אלו אלא הדרישה לתשלום נפרד לרוב היא אודות ארנונה. האם מותר לבעל הנכס לדרוש מהשוכר לשלם מיסים אלו (אבטחה, ביוב)? תודה קובי

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! דרישה כספית מצד בעל-נכס במשא-ומתן להשכרתו – איננה נושא של אסור או מותר: השוכר המיועד, המנהל משא-ומתן מול משכיר-מיועד, חופשי לסרב להצעה ולחפש לו התקשרות אחרת. במקרה המתואר בשאלה, הרי בין תנאי השכירות המיועדת - מקובלים על השואל דמי-השכירות בתוספת תשלומי-הארנונה; ברם, ההיגיון העומד בבסיס תשלומי הארנונה כתוספת לדמי-השכירות, עומד גם לגבי שני התשלומים האחרים ( בהנחה שאין מדובר בהיטל להתקנת תשתית-ביוב, אלא בתשלום תקופתי בגין ניקוז שוטף ) - כל אחד מהם הינו תשלום, המהווה תמורה לשירות ממנו נהנים המשתמשים בנכס, ולא בעלי-הנכס: אגרת-ביוב קשורה לתשלומים בעבור צריכת מים, לא רק מבחינה חשבונאית, אלא גם משום הקשר ההדוק בין כמויות המים הנצרכות ע"י המחזיקים בנכס לבין הצורך לנקז את מרביתם; שירותי שמירה המוסדרים ביישוב, מגינים על שלומם ועל רכושם-הנייד של המתגוררים בו, ולא על מבני-המגורים עצמם. מאידך, במסגרת המשא-ומתן יש לבחון את כלל התשלומים הכרוכים בשכירות המוצעת, ואם הדרישה גבוהה מדי בהשוואה לחלופות תואמות אחרות – יתכן כי דמי-השכירות הבסיסיים ראויים להתאמה בהפחתה כלשהי, על רקע התשלומים הנילווים. מכיוון שעניינו של המשכיר איננו נבחן רק על-פי גובה דמי-השכירות, אלא גם על-פי מרכיבים אחרים ( כגון סדרי התשלומים, הבטוחות המוצעות מצד השוכר, ועוד ) – הרי הכל פתוח למשא-ומתן, משני הצדדים.