יורם

העברת זכויות מהאגודה החקלאית לאדם אחר

שלום, הנהלת האגודה החקלאית מבקשת להביא לאישור האסיפה הכללית הצעת החלטה להעביר את הזכויות במקרקעין (לא משק) לאדם פרטי. כיום הזכויות הם בידי האגודה אך האדם האחר מחזיק בקרקע מזה למעלה מ 25 שנים. ההנהלה טוענת כי כך הובטח לו בעבר ויש לקיים הבטחה זו. אחרת התוצאות יהיו בעייתיות. ההנהלה עוד טוענת כי רמ"י מוכן להעברת הזכויות ובתנאי שהאסיפה הכללית תאשר זאת. האם יש תוקף להבטחה מסוג זה? האם הבטחה זו מחייבת אותנו? האם הבטחה זו מחויבת ברוב מוחלט של חברי האגודה או ברוב המשתתפים באסיפה בלבד?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! נושא של העברת זכויות-במקרקעין, הרשומות בשם האגודה ( גם אם איננה מחזיקה בשטח ) – מצריך בדיקה עובדתית ומשפטית של המקרה, לקבלת חוות-דעת מפורטת ומנומקת של עו"ד, אשר תיבחן ע"י ועד-ההנהלה ותוצג לחברים, אף טרם הדיון וההחלטה באסיפה הכללית. זאת – גם כדי לאפשר לחברים לתרום מידע נוסף, לגבי נסיבות המקרה, אשר שורשיו לפני 25 שנה. במקרה בלתי-שגרתי כמתואר בשאלה, אין די בהעלאת טענות, הערכות והשערות, ואף לא באיומים על "בעיות" צפויות. נראה כי יש מקום לבירור נוסף אצל רמ"י, וכן מול המחזיק, לגבי יסוד החזקתו בקרקע ולשאלת ביסוסן של טענותיו, כאשר גם ממצאי בדיקות אלה יעמדו ברקע חוות-הדעת המשפטית. בעזרת עוה"ד-המייעץ, יש לבחון, בנוסף, את שאלת תחולתו של מס-שבח במקרה של ויתור על הזכויות, למניעת הפתעות בתחום זה. בנושא כמדובר, אין להירתע מקבלת חוות-דעת משפטית נוספת או משלימה, אם המצב העובדתי והמשפטי לא יובהר לאשורו על-פי חוות-הדעת הראשונה.