רן

נוהל גביית מסי וחובות וועד באגודה שיתופית

אני חבר באגודה שיתופית לשיכון. לחלק מהחברים חובות לאגודה. מקריאת תשובה קודמת בפורום, הבנתי ש"לצורך פעולת הוצאה לפועל זמנית לגבי חובות המגיעים לאגודה מחבריה, הרי תעודה החתומה ע"י הפקיד או הפקידים הממונים באותה שעה על הנהלת עסקי האגודה והטבועה בחותמת האגודה תיחשב כמסמך מקויים בגדר סעיף 130 מהחוק העותומני של דיון אזרחי." במקרה שלנו, הפקיד המוסמך הוא, להבנתי ועד האגודה, או אותו חבר או חברים שהוסמכו ע"י הוועד או האספה לחתום בשם האגודה. אילו צעדים יש לנקוט כדי לגבות את החוב? דיווח לחברים על החוב? אזהרה חתומה ע"י הועד? אזהרת בחתימת עו"ד? האם חייבים להעזר בעו"ד? למי פונים? לרשם האגודות השיתופיות? להוצאה לפועל? לכתובת אחרת? אודה על קבלת תשובה מפורטת או על הפנייה למסמך בנושא זה.

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב ושנה טובה! בתשובה מיום 15/9/14 בפורום זה, נענתה שאלה לגבי הבסיס המשפטי לתביעת דמי-חבר באגודה השיתופית, וההפניה לסעיף 23 של "פקודת האגודות השיתופיות" כוונה לחלקו הראשון של הסעיף – פיסקה (1); הציטוט בשאלה הנוכחית הוא מפיסקה (2) שם, שאיננה רלבנטית ויתכן שאף אבד עליה הכלח. יש להניח, כי חובות חברים באגודת-השיכון המדוברת, נובעים מדמי-חבר בלבד; גם אם כך – ראוי לוודא כי קיים בסיס ראוי לגובה הסכומים הנדרשים, בהחלטה מתאימה לפי הוראות תקנון האגודה. כמו-כן, יש להקדים מסירת דרישה מפורטת בכתב לחבר ( לחברים – אם בדירה יותר מבעל-זכויות יחיד ) , בליווי התראה על הכוונה לנקוט הליכי תביעה, תוך אזהרה מהגדלת החוב עקב ההוצאות שיהיו כרוכות בכך, אשר גם הן ייתבעו מן החבר/ים, אם יעמוד/יעמדו בסירובו/ם הנמשך לשלם לאגודה את המגיעה לה. בצעדים כנגד חברים סרבני-תשלום, על האגודה להקפיד על קיום בסיס ראוי לתביעה ועל ניהול נכון של הגשת התביעה ( אשר יש לקוות כי תספיק, כשלעצמה ) ושל ייצוג האגודה בהליכי התביעה ( במקרה הצורך ) – כדי למנוע תוצאה, העלולה לפגוע במוסר-התשלומים של החברים האחרים. במצב כעולה מן השאלה הנוכחית, ראוי לשקול הסתייעות בעו"ד, כבר בשלב ההתראה - הן מהטעמים דלעיל, הן כדי לחזק את הסיכוי לסילוק החוב ללא צורך בהליכי-תביעה והן כדי להבטיח תוצאה מוצלחת ומרתיעה לגבי חובות-חברים בעתיד. גם אם ההיקף הכולל של החובות איננו מצדיק ייצוג ע"י עו"ד – יש מקום לפחות לסיוע של עו"ד בייעוץ משפטי ובניסוח הדוגמאות להתראה ולכתב-תביעה.