אפרת שני

יציאה מחברות

שלום, אני ובעלי חברי קיבוץ מזה 5 שנים בעלי הוא בו קיבוץ ורצינו להשאר בקיבוץ ולבנות פה את ביתנו ולשם כך הקיבוץ הכריח אותנו להצטרף לחברות והסכמנו (לפני 5 שנים) לפני כשנה סיימנו לבנות את ביתנו ואנחנו רוצים לצאת מחברות ולהיות תושבי קבע יש לציין שיש כ-40 משפחות בקיבוץ שהם תושבי קבע ומשלמים רק מס מוניציפאלי ואינם חברים בנוסף רמת השחיטות פה היא גבוהה, כל פעם מכניסים יד לכיס ומחייבים על כל החלטות חדשות שלא היינו מודעים אליהם כשהצטרפנו עדיין אין שיוך דירות אנחנו משלמים על הבית בתשלומים לקיבוץ ועל הבניה שהרחבנו לקחנו משכנתא מהבנק האם זה אפשרי לצאת מחברות ועדיין להשאר לגור בבית שבנינו ?

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! במצב של חברות בת-שנים בקיבוץ, כאשר הבעל הינו בן-קיבוץ ועל יחידת-המגורים שהורחבה רובצת משכנתא – ספק רב אם פרישה מחברות הינה צעד נכון: צעד כזה עלול להימצא כשגוי, הן מבחינה משפטית וכלכלית והן מבחינה חברתית ואישית ( עם השלכות מכבידות על בני-משפחה ). מקרה כמתואר בשאלה חייב להיבחן בזהירות וביסודיות, בשילוב בדיקת מסמכים, לרבות תקנון הקיבוץ והחלטות רלבנטיות לנושא הנדון, וכן בדיקת התחייבויות קיימות וזכויות עתידיות, אף בעזרת ייעוץ משפטי, ולפי הצורך – בתוספת ייעוץ כלכלי-חשבונאי. מופנית תשומת-הלב גם לתשובת מנהל-הפורום מיום 2/7/14 לשאלה בדבר "פרישה מאגודה שיתופית", הדומה כאן עקרונית ומעשית. כך גם התשובות בפורום זה מיום 6/2/14 ( "פרישה מאגודה" ) ושתי התשובות הנוספות הנזכרות שם.