הדס

שיוך דירתנו לחבר עם וותק גבוהה יותר

שלום, אנו זוג חבריי קיבוץ +2( בעלי עוד הרבה לפניי היום הקובע), מתגוררים בדירתנו כבר שש וחצי שנים . בבית הצמוד לנו ישנה חברת קיבוץ נוספת שבפרדתה מבעלה קיבלה את הדירה הצמודה לנו והיא כבר מתגוררת בדירה שלוש שנים. הקיבוץ החל שיוך דירות והחליט לאחד את הדירות .הודיעו לנו שהשכנה רוצה את בייתנו ושיש לה את זכות הבחירה מכיוון שיש לה וותק גבוהה מלנו. הקיבוץ הציע לנו שיוך ב דירות שמיועדות להריסה ו/או דורשות השקעה של בניה .השקענו כסף ורוח בבייתנו לא חשבנו שנעזוב אותו,אנו אוהבים אותו.יש לציין שלשכנה שלנו הוצאו דירות טובות נוספות והיא סירבה ו עדיין בחרה בביתנו (להוציאנו מהדירה ) בטענה שהבית שלנו כבר משופץ וזה מוריד מימנה את נטל השיפוץ בבית אחר.לפי תקנון הדיור ושיוך ישנה פיסקה שכתוב בה "בית הבקע של המשפחה יהיה זה שבו היא מתגוררת במועד ישום ההסדר " סעיף נוסף "משפחה שבמועד יישום ההסדר מתגוררת בדירה שאינה מתאימה לבית קבע ,יוגדר לה בית קבע אחר,בתאום ובהסכמה". מה עושים?מה הסיכוי שלנו להישאר בבית שלנו? תודה מראש

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! לפי המוצג בשאלה, מתגוררים בני-זוג בדירה בקיבוץ שש וחצי שנים ברציפות, השקיעו בשיפוץ הדירה מכספם והיא כלולה כעת בין הדירות המיועדות לשיוך; בתקנון הדיור והשיוך של הקיבוץ נכתב, בין היתר, כי "בית הקבע של המשפחה יהיה זה שבו היא מתגוררת במועד יישום ההסדר." ברם, זכותם לשיוך בדירה עומדת בסימן-שאלה, עקב "תחרות" מצד שכנתם, אשר מתגוררת בדירה סמוכה רק שלש שנים, אך הוותק שלה בקיבוץ גדול יותר. אם אין לקיבוץ נימוק ממשי, מבוסס ומיוחד, כנגד מימוש זכותם של בני-הזוג – לא נראה כי לשכנה זכות עדיפה במכלול הנסיבות המתוארות בשאלה: דירת מגוריה של השכנה היתה טובה לה עד כה, היא קיבלה אותה למגוריה כאשר בני-הזוג כבר מתגוררים בדירתם מעל שלש שנים, והם נתקשרו לדירתם גם בעיצובה ובהשקעה כספית בשיפוצה. לכל אלה עוד מתווספות הצעות-דיור-ושיוך חליפיות טובות למדי, שהוצעו לשכנה ע"י הקיבוץ. עם כל הכבוד לוותק חברות בקיבוץ – השלכותיו הכלכליות אינן כוללות "זכות" לפגוע בחברים אחרים, מה גם בפגיעה חמורה של עקירתם מדירת-מגורים בה השתרשו ואליה נקשרו. במצב דברים כמתואר בשאלה, מוצע להעלות את המקרה לבירור חברי-חברתי, אשר ינסה לעמוד על מכלול הנסיבות, הכלליות והאישיות, ולהציע לצדדים פתרון, המבוסס על חשיבה והתחשבות גם יחד. זאת, גם כדי לחסוך מכל הנוגעים בדבר את הצורך לברר את המחלוקת במישור המשפטי. יש מקום להניח, כי בכל בירור יעשה גם מאמץ למצוא פתרון שלא הוצע עד כה, ואולי אף על-ידי... השארת הדירות הסמוכות שבשאלה – כל אחת במצבה הנוכחי.