אלונה

חיוב בתשלום דמי חבר

שלום, האם נצטרך לשלם דמי חבר אם נרכוש בית בישוב שמוגדר אגודה שיתופית? חשוב לציין, כי אנו לא מעוניינים להיות חברים.

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! חברות באגודה שיתופית מקנה , ככלל, יתרונות של מעמד ( עם זכות להשתתף באסיפות כלליות וזכות לבחור ולהיבחר למוסדות האגודה ) , וכן חלק בנכסי האגודה; אם רק דמי-חבר הם ה"מחיר" - הדבר אמור להשתלם. לקראת רכישת בית ביישוב שיתופי, יש לברר באגודה - לא רק את קיום זכויות המוכר ( אם איננו האגודה עצמה ), אלא גם את כל התשלומים הנדרשים מצד האגודה לשם הסדרת הרכישה - הן מבחינת שיעורי התשלומים, והן מבחינת הגדרה וייעוד של כל אחד מהם. מכיוון שאין האגודה זכאית לדרוש ולגבות כרצונה - הרי כל מקרה ראוי לבירור ולבחינה. ישנם יישובים בהם נדרש ע"י האגודה סכום צנוע של דמי-טיפול, ויש שנדרש סכום בן 5 ספרות כ"דמי-השתתפות בתשתיות קיימות ביישוב". לגבי הסוג האחרון יצויין, כי תשתיות-העל ביישוב ( לרבות מבני-ציבור שונים ), לא הוקמו "יש מאין" - רובן הוקמו מכספים של החברים-המתיישבים. מי שאינו רוכש את חלקו של חבר כמתיישב ( כרכישת משק במושב ), אלא "בית" בלבד - אמור ליהנות מתשתיות קיימות, אשר הוקמו מכספים של אחרים, ולרוב - באמצעות האגודה; מכאן הטעם לדרישה אפשרית מצדה. יש להזכיר עוד, כי אם רכישת נכס מקרקעין מצריכה הסתייעות בעורך-דין, כבר מתחילתה - קל-וחומר כאשר מדובר במקרה מורכב, יחסית, של נכס ביישוב שיתופי.