מורן

המושב מסרב לתת דין וחשבון

שלום רב רכשתי מהמושב משק והמושב בנה לי את הבית ושילמתי על הבניה . ביקשתי מהמושב חשבוניות על הבניה ששילמתי המושב ענה לי שעל פי חוק האגודות השיתופיות המושב לא צריך להפיק חשבוניות על התנהלות פנימית של האגודה. שהחוק ורשם האגודות פתר אותם מזה. ייתכן דבר כזה? הם מוכנים לתת לי רק קבלות אודה לתשובתך.

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! אם אגודת-המושב השלימה "את הבית" במשק שמכרה – יש להניח כי זהו בית-המגורים, אשר איננו כלול בחלק העסקי של המשק, ולכאורה גם ללא צורך בהסדרת נושא מע"מ בהקשרו. אין לגרוע מחשיבות מילוי חובות לפי "חוק מס ערך מוסף" ותקנותיו, במיוחד ע"י מקבל התשלום; ברם, דווקא על רקע זה יתכן, כי האגודה כאן בדקה את המקרה, וכי מצאה – בבדיקה מקצועית או מול רשות-המס - שאין היא חייבת לגבי תמורת-הבית, אלא בקבלה רגילה. מי שרוכש משק במושב, אמור לבחון את העיסקה, וכן את פעילויות המשק לעתיד, גם בעזרת ייעוץ בתחום המיסוי – בין ע"י רואה-חשבון ובין ע"י יועץ-מס; מומחה כזה אמור לסייע גם לשאלה הנוכחית, ולבדיקת העניין, לרבות בדיקת כל הסבר שנתנה או שתתן אגודת-המושב. מכל מקום: עקב המורכבות של דיני המע"מ, כשלעצמם, לרבות בסוגיית "עיסקת אקראי", כדאי גם לאגודה לבחון היטב את פעולותיה, אם לא עשתה זאת עד כה ( וכל פטור, אם קיים כזה – מקורו ב"רשות המסים" ולא אצל "רשם האגודות השיתופיות" ). אגב: כאשר מדובר בבית-מגורים שאינו לצרכי עסק, ואם ממילא אין מקום לקיזוז של מע"מ בהקשר לתמורת-רכישתו – לא נראה כי ייגרם הפסד למשלם במקרה זה.