יוסף פרידמן

סיכסוך כספי בין אגודה שיתופית קהילתית לבין חבר לשעבר

שלום. שאלה דחופה לי: סיכסוך כנ"ל נמצא בבוררות. התובע - חבר לשעבר באגודה - דורש שיחזירו לו דמי "השתתפות בהון האגודה" כפי שהובטח לו במיסמך שניתן לו ע"י יו"ר ועד הנהלת האגודה. הנתבעת טענה אין ספור טענות להגנתה, שניתן להזים, אבל לאחרונה מסרה תצהיר של אותו יו"ר לשעבר, שלפיו המיסמך סתמי ולא מחייב את האגודה, מכיון שלא אושר בהתאם לחוק כמיסמך מחייב. כך יוצא, שהנתבעת יכולה להתנער מכול אחריות, בנימוק שאותו יו"ר פעל על דעת עצמו. כיצד אתה מציע להתגונן מפני נימוק כזה? תודה

מרדכי שחם, עו"ד

שלום רב! תשובות לשאלות בפורום זה, כבפורומים אחרים באתר זה ובדומיו – אינן מהוות ייעוץ משפטי ואף לא תחליף לייעוץ כזה; על-אחת-כמה-וכמה אמורים הדברים, לגבי ייעוץ נדרש בניהול התדיינות משפטית, כבמקרה המתואר בשאלה. כאשר מדובר בהליך מול אגודה שיתופית, המסתייעת בייעוץ משפטי – היה וישנו צורך בהסתייעות בעו"ד, לפחות בייעוץ ש"מאחורי הקלעים". אם לא נעשה הדבר עד כה – אין לעכב פנייה לעו"ד כעת. ניסיון האגודה להתנער מהתחייבות שנתן יו"ר-הוועד צריך להיבחן משפטית, תוך בחינת מכלול הנסיבות והראיות הקיימות ( לרבות התכתבויות-עבר, כתבי-טענות ועדויות, ככל שישנן ). בין מיגוון האפשרויות מול טענתה החדשה של האגודה - יתכן שיימצא מקום לצירוף אותו מצהיר כנתבע נוסף, ו/או למצוא כי האגודה אישרה את ההתחייבות בהתנהגותה, ו/או אם היה מצד האגודה מעשה או מחדל שיצר מנע החוסם את ניסיון התחמקותה ( למשל: אם על סמך ההתחייבות שניתנה לתובע, שינה התובע את מצבו לרעה ). בנוסף, עשויה בחינה משפטית למצוא, כי ההתחייבות ניתנה בסמכות וכדין, או שממילא חייבת האגודה בהשבה, אף ללא המסמך הנדון.