אברהם

פדיון זכויות באגודה שיתופית

האם בעת מכירת בית בישוב המוגדר כאגודה שיתופית, האגודה צריכה לפדות מלבד את הפדיון ששולם בעת קניית המגרש (ששולם כדי להיות חבר אגודה) אלא בנוסף, את החלק היחסי מהון האגודה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! תחילה יש להבהיר: (א) אגודה שיתופית הינה תאגיד – מסגרת להתאגדותם של חבריה, ובהקשר של יישוב שיתופי יש לאבחן בין אגודה חקלאית-התיישבותית לבין אגודה קהילתית ( מעין מוניציפאלית ); (ב) גם אם קיימת זיקה בין חברות באגודה כנ"ל לבין זכויות בנכס-מקרקעין ביישוב השיתופי – אלה הם שני נושאים נפרדים; (ג) על רקע שתי ההבהרות הקודמות – אין בהכרח חובה על האגודה השיתופית ביישוב לשלם החזר או פדיון כלשהם, בגין מכירת נכס בתחום היישוב, וכל שאלה בהקשר זה צריכה להיבחן על-פי המקרה ונסיבותיו. בהעדר פרטים על מהות התשלום ששולם, לפי השאלה, בשלב ההקמה או הרכישה של הנכס – ניתן רק להעיר, כללית, כדלקמן: 1) כאשר מדובר בכניסה ליישוב המלווה בקניית מגרש ( ולא במשק ) – לא נראה כי האגודה גבתה כספים להון-האגודה, אלא תשלום הקשור בפיתוח המלווה את הבנייה. 2) אם רכישת מנייה באגודה או ( חלק בהון-האגודה ) הינה תנאי לרכישת המגרש ביישוב, הרי במקרה כזה – אם האגודה תיאלץ להחזיר כספים לחבר-המוכר, אזי תידרש על-ידיה הפקדת סכום דומה ( לפחות ) מן הקונה. מחיר הנכס, המשולם ע"י הקונה למוכר - אמור לכלול גם חלק כספי זה, אם לא הותנה והוסכם אחרת ביניהם. 3) מהות התשלום או הפיקדון נקבעת על-פי בסיס הדרישה ועל-פי ייעוד הכספים; השם או הכינוי שניתן לסכום ששולם בעת רכישת המגרש, עלול להיות שגוי ומטעה - אפילו אם ניתן ע"י האגודה ( קל-וחומר, כאשר ההגדרה ניתנת כעת ע"י החבר, רוכש-המגרש ). 4) בכל מקרה שנותר סימן-שאלה – יש מקום וצורך לפנות לפרטים ולהבהרות לאגודה עצמה, ולהסתייע גם במסמכים שבידיה, הנוגעים לשלב רכישת-המגרש ולבנייה בו.