ענת

חבר "בעצמאות כלכלית" באגודה שיתופית

שלום רב אני בת קיבוץ, לפני כ 8 שנים לחברות בקיבוץ בתור חברה חדשה, לא חתמתי על שום הסכם קליטה שאומר שאני חברה בעצמאות כלכלית, באותה העת פניו של הקיבוץ היה להפוך לקיבוץ מתחדש, לאחרונה הקיבוץ חזר בו מסיבות כאלה ואחרות והחליט להישאר קיבוץ שיתופי, הקיבוץ טוען שאני חברה בעצמאות כלכלית, אפילו אם אעביר את המשכרות אליו האם תוכל בבקשה לעשות לי סדר בדברים? האם זה חוקי? תודה ענת

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! כדי להתייחס עניינית לעמדת הקיבוץ, יש צורך במידע רחב יותר על נסיבות המקרה, האמורות להתפרס על מספר שנים ( ועד 8 השנים הנזכרות בשאלה ); מעל לכל – חשוב לדעת, על מה מתבסס הקיבוץ בעמדתו המיוחדת ( ויוצאת הדופן ) כלפי החברה-השואלת. בהעדר מידע מספיק, נותר רק להעלות השערות על-פי האמור בשאלה, ולהעיר הערות כלליות: איזכור משכורות שיש בידי השואלת להעביר לקיבוץ, מלמד על מציאות נמשכת של השתכרותה ממקור שמחוץ לקיבוץ. מכיוון שחלפו שנים מאז קבלתה לחברות – יתכן שהקיבוץ ראה בהתנהלותה הנמשכת של החברה מעין "נוהג-יוצר-מעמד", ואולי גם הפרה נמשכת של כללים נהוגים בקיבוץ, שגם כיום נותר כקיבוץ שיתופי ( כאמור בשאלה ). גם אם כך – ספק אם הקיבוץ זכאי "להחריג" חבר בודד ( או אף כמה יחידים ) ממערכת הכללים הנוהגת כלפי חברים בקיבוץ, מה גם בהיותו קיבוץ שיתופי, החייב להתנהל על-פי עקרון השוויון. מוצע, אפוא, להגיע להידברות עם הקיבוץ, הן לבירור נימוקי עמדתו וטעמיה, והן כדי לנסות לשנותה – בנימוקים עקרוניים ( על רקע האמור במשפט הקודם, שביסודו טענת אפליה ) וכן בנימוקים מעשיים ( כגון יצירת תקדים ו"שבירת" עקרון, העלולים להיות בעוכרי הקיבוץ עצמו, אף בעתיד קרוב ).