יעקב

בחירות לועד אגודה - האם אפשר כ'בלוקים'? או חובה בחירות אישיות?

צהריים טובים, בקרוב אמורים להתקיים באגודה שאני חבר בה בחירות לוועד האגודה. עלתה השאלה האם הבחירות חייבות להיות אישיות, דהיינו בוחרים באופן אישי עד 7 חברים או שניתן להחליט שהבחירה תהיה בין רשימות ("בלוקים" ) של 7 חברים. ברור שלמתמודד יחיד שאין לו "רשימה" של 7 – אין אפשרות להיבחר, אבל השאלה האם האסיפה הכללית יכולה להחליט על בחירות בסגנון זה. אודה לתשובתכם

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בחירות לוועד-ההנהלה של אגודה שיתופית נעשות על בסיס מועמדויות אישיות, ולא קבוצתיות או "מעין-מפלגתיות". גם הוראות רבות של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )" המתייחסות לנושא – נראות על-פי תוכנן ועל-פי נוסחן כנשענות על הנחת-היסוד האמורה לעיל. יתכנו אמנם מקרים מיוחדים של הצעה לאסיפה הכללית לאישור "אן-בלוק" של קבוצת-מועמדים, כבמקרה בו מספר המועמדים ממילא איננו עולה על מספר חברי-הוועד שיש לבחור בהם. ברם, אין מקום להצעה ולהצבעה כזו, כאשר הדבר עלול לפגוע בחופש לבחור ולהיבחר, הנתון לכל חבר שאיננו מנוע מכך על-פי הדין או התקנון. הצגת מועמדויות בבחירות במסגרת "מוכתבת" של קבוצה, פוגעת בחופש הנתון לכל חבר לבחור את האישים המתאימים לכהונה במוסד שעל הפרק – מועמדות של קבוצה מכתיבה לבוחרים במועמד או במועמדים כלשהם, גם את יתר הנכללים בקבוצת המועמדים, ומגבילה את אפשרות בחירתם של בודד או בודדים מהקבוצה; בד-בבד, נפגעת בהליכי הבחירות גם מועמדותם של אחרים, העומדים לבחירה במועמדות אישית, וכפי שתואר גם בשאלה.