משפטי– זאפ
משפטיפורומיםאגודות שיתופיותבחירות לועד אגודה - האם אפשר כ'בלוקים'? או חובה בחירות אישיות?

מנהלי הפורום

עו"ד מרדכי שחם

עו"ד מרדכי שחם

עוסק בעריכת-דין מאז נובמבר 1972. תחומי עיסוקו מקיפים מגוון ענפי-משנה בעולם-המשפט, בעיקר בתחום האזרחי והמנהלי, תוך התמחות בנושאי מקרקעין (במיוחד-מקרקעי-הלאום שבאזורי התיישבות חקלאית), תאגידים (במיוחד-חברות ואגודות-שיתופיות, וכן תאגידים סטטוטוריים), חקלאות וענפיה, מושבי-עובדים, וכן בכל תחומי החוזים (הן בניסוח לקראת חוזה, והן בהתמודדות מול קשיים ומחלוקות המתעוררים על רקע חוזים קיימים).

קביעת פגישה
0539367355
חזרה לפורום

בחירות לועד אגודה - האם אפשר כ'בלוקים'? או חובה בחירות אישיות?

יעק
יעקב

צהריים טובים, בקרוב אמורים להתקיים באגודה שאני חבר בה בחירות לוועד האגודה. עלתה השאלה האם הבחירות חייבות להיות אישיות, דהיינו בוחרים באופן אישי עד 7 חברים או שניתן להחליט שהבחירה תהיה בין רשימות ("בלוקים" ) של 7 חברים. ברור שלמתמודד יחיד שאין לו "רשימה" של 7 – אין אפשרות להיבחר, אבל השאלה האם האסיפה הכללית יכולה להחליט על בחירות בסגנון זה. אודה לתשובתכם

RE:
עו"ד ונוטריון מרדכי שחם
עו"ד ונוטריון מרדכי שחם

שלום רב! בחירות לוועד-ההנהלה של אגודה שיתופית נעשות על בסיס מועמדויות אישיות, ולא קבוצתיות או "מעין-מפלגתיות". גם הוראות רבות של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )" המתייחסות לנושא – נראות על-פי תוכנן ועל-פי נוסחן כנשענות על הנחת-היסוד האמורה לעיל. יתכנו אמנם מקרים מיוחדים של הצעה לאסיפה הכללית לאישור "אן-בלוק" של קבוצת-מועמדים, כבמקרה בו מספר המועמדים ממילא איננו עולה על מספר חברי-הוועד שיש לבחור בהם. ברם, אין מקום להצעה ולהצבעה כזו, כאשר הדבר עלול לפגוע בחופש לבחור ולהיבחר, הנתון לכל חבר שאיננו מנוע מכך על-פי הדין או התקנון. הצגת מועמדויות בבחירות במסגרת "מוכתבת" של קבוצה, פוגעת בחופש הנתון לכל חבר לבחור את האישים המתאימים לכהונה במוסד שעל הפרק – מועמדות של קבוצה מכתיבה לבוחרים במועמד או במועמדים כלשהם, גם את יתר הנכללים בקבוצת המועמדים, ומגבילה את אפשרות בחירתם של בודד או בודדים מהקבוצה; בד-בבד, נפגעת בהליכי הבחירות גם מועמדותם של אחרים, העומדים לבחירה במועמדות אישית, וכפי שתואר גם בשאלה.