מיכל

האם אפשר לתבוע את וועד ההנהלה?

בכל הנוגע לקבלת החלטות בקיבוץ , באסיפה הכללית, שאני מבקשת לערער עליהן. האם אפשר לתבוע חברי וועד ההנהלה של הקיבוץ באופן אישי? האם אפשר לתבוע את וועד האגודה כגוף? אני סבורה שהם אלו שאחראים לכל המהלך הלא תקין באופן אישי. ולא רוצה לתבוע את הקיבוץ האם אפשרי?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! תקנה 23(ג) של "תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )" קובעת במפורש, כי "הועד וחבריו יפעלו בתחום סמכויותיהם... לטובת האגודה וללא הפליה." כדי לבסס תביעה כנגד חברי-ההנהלה יש צורך להוכיח, כי הפרו חובה שבדין ( כגון הוראת תקנה 23 הנ"ל ) או חובה על-פי הסכם ( כולל תקנון-האגודה שדינו כחוזה ), או שפעלו ב"רשלנות" נזיקית כלפי מי שתובע אותם -לבדו או ביחד עם אחרים. כאשר ועד-ההנהלה באגודה שיתופית מציג נושא לדיון ולהחלטה של האסיפה הכללית – קשה להוכיח אחריות אישית של חברי-ההנהלה, כל עוד לא נמצא כי טעו ברשלנות בהצגת הדברים, או חלילה היטעו ביודעין את ציבור החברים. אין לשכוח, כי הנהלה של תאגיד אמורה להיות בעלת חופש-פעולה סביר בתיפקודיה, כדי לבצע את ניהול האגודה ביעילות, וללא חשש בגין כל צעד המצוי במחלוקת באגודה. קל-וחומר – כאשר לצעדיה יש גיבוי בהחלטות האסיפה הכללית. יש לקחת בחשבון גם זאת, כי תביעה אישית כנגד חברי-הנהלה בלבד איננה מחייבת את האגודה ואין בכוחה להביא לביטולן של החלטות מוסדות האגודה; תביעה כזו, כמתואר בשאלה, אמורה להיות רק תביעת פיצוי כספי על נזק שנגרם ( אם נגרם שלא כדין ). מי שתובע פיצויים כנפגע, חייב להראות כי היתה לו זכות שנפגעה, כי הזכות נפגעה שלא כדין, וכן – כי פעל באופן סביר מצדו, כנפגע, למניעת נזקו או לפחות להקטנתו. שאלות אלה, ועוד נוספות כמותן, חייבות בירור עובדתי ומשפטי בעזרת עו"ד, טרם החלטה על צעד משמעותי כהגשת תביעה, מה גם צעד בלתי-שגרתי כהימנעות מתביעה כנגד האגודה ( כאן – הקיבוץ ) ונקיטת הליכים כנגד חברי-ההנהלה בלבד.