מיכאל

דמי הסכמה או דמי רכישה ?

שלום רב הבנתי שמעכשיו לא משלמים יותר דמי הסכמה על חלקת המגורים למנהל במכירת הנחלה . מה זה אומר לגבי מצב של מכירה בין יורשים? אמרו לי שבמכירה בין יורשים דמי ההסכמה הוא מס נדחה. האם זה עדיין תקף לאור השינוי? אודה לעזרתך

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! עקב עמדת "רשות מקרקעי ישראל" ( מקודם – "המינהל" ) שלא לפצל נחלות בין יורשים, חל על ירושת משק חקלאי סעיף 114 של "חוק הירושה", בצד הוראות חוזה-המשבצת המושבי בנושא מיוחד זה. התכתיב האמור משליך גם על נושא "דמי-ההסכמה" בהסדרים בין היורשים לגבי המשק – הסדרים אשר ניכפים על אותם יורשים הנדרשים להסתפק בפיצוי. אין להתרשם ממידע בלתי-מקצועי בנושא המורכב, כנזכר בשאלה הנוכחית, אלא לפנות לייעוץ של עו"ד הבקי בנושא, אשר יבחן - בנוסף למישור ה"קרקעי" מול רמ"י ואגודת-המושב – גם את ההשלכות העלולות לנבוע במישור מיסוי מקרקעין. ייעוץ מקצועי כאמור מתחייב, כבר משום שפיצוי או תמורה המשולמים בהסדר בין "יורשים", אמור להיות מחויב במס-שבח ובמס-רכישה, במידה שהסכום המשולם איננו חלק מכספי העיזבון. בהערת-אגב: לגבי חלקת-המגורים בנחלות במושבים הונהג אצל רמ"י, לאחרונה, הסדר של "דמי-רכישה", האמור לבוא במקום "דמי-הסכמה"; גם בכך סיבה להסתייע בעו"ד בנושא הנחלות.