אבי

מכירת מגרשים לאגודה מוניציפלית ולא רק לאגודה שיתופית

שלום, ישנו מושב במרכז הארץ ובו רוצים להוציא מכרז "שלב ב" לרכישת קרקעות. האם מי שהנו חבר באגודה מוניציפלית יכול לגשת למכרז או שמא רק מי שחבר באגודה החקלאית. המושב מתחלק היום לאגודה שיתופית ולאגודה מוניציפלית (גוף שהוקדם לאחר הרחבה של המושב הקיים). יודגש כי כל מי שמתגורר כיום במושב משלם מיסים לאגודה המוניציפלית. נכון להיום התקנון במושב מאפשר רכישת קרקעות רק למי שחבר באגודה השיתופית. אודה לתשובה אם ישנו פס"ד או הנחיה/החלטה המורה כי סעיף שכזה בתקנון בטל וגם מי שחבר באגודה המוניציפלית ראשי לגשת למכרז לרכישת קרקע?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! במשבצות-הקבע של מושבים בישראל מתאפשרות "הרחבות-למגורים", ע"י הקצאת מגרשים לבניית בית יחיד בכל מגרש, כסיוע למושב בכללו ולמשפחות חברי אגודת-ההתיישבות ( בעלי משקים, ולעתים גם בעלי משקי-עזר במושב ) בקליטת בני-משפחה או מומלצים אחרים. על-פי העיקרון הנוהג מאז ומתמיד לגבי מקרקעי-הלאום – ניתן לרכוש בהם זכויות רק ביחידה אחת של התיישבות ( משק/משק-עזר ) או של השתכנות. על-פי עקרון זה, גם מגרש-למגורים ב"הרחבה" איננו ניתן לרכישה ע"י בעל-משק, אף שבידיו ניתנה זכות-ההמלצה לגבי הרוכש. מאליו יובן, כי למי שרכש מגרש-למגורים ב"הרחבה" אין זכות לרכוש מגרש-לבנייה נוסף, מה גם שמעמדו וזכויותיו לגבי מקרקעי "משבצת-הקבע" של המושב אינם זהים לאלה של בעל-נחלה ( או משק-עזר ). העובדה כי רוכש מגרש-מגורים במושב בנה בית-מגורים ( כהתחייבותו בהסכם הרכישה ), והוא משלם לאגודה הקהילתית ביישוב את התשלומים המגיעים ממנו כתושב המקום – איננה אמורה להוסיף לו זכויות לגבי המקרקעין שהוחכרו מלכתחילה רק לאגודה החקלאית-התיישבותית, בה איננו חבר כלל. עם זאת, נראה כי יש מקום למתן עדיפות שנייה בנושא למשתכנים ב"הרחבה", כך שכל בעל בית-מגורים ב"הרחבה" במושב ( לפחות בוותק מינימאלי שייקבע לצורך זה ) יהיה זכאי להמליץ על רוכש למגרש מבין מגרשים בשלב-הרחבה נוסף, שלא היה להם ביקוש לפי המלצות בעלי-המשקים; מבין מתמודדים במספר גדול מהמגרשים הנוגעים לעניין ייקבעו אזי הרוכשים לפי הגרלה, כמקובל במצבים דומים. מימוש של הצעה כגון זו מצריך שיתוף-פעולה עם אגודת-ההתיישבות, החלטה כדין של אסיפתה הכללית, וכן אישור מתואם עם "רשות מקרקעי ישראל".