טליה

תקנות קלפי-אגודה שיתופית

שלום, אנו מחפשים מועמד למנהל קהילה ומזכיר קיבוץ,אותו מועמד לשני התפקידים, ההצבעה תהיה בשני קלפיות,אחד לחברי הקיבוץ על מזכיר קיבוץ,שני לחברי האגודה למנהל קהילה, מדובר בשני מועמדים, בקלפי לא תהיה אפשרות להצביע נגד שניהם, אלא מכריחים אותנו לבחור אחד מהם, האם ישנה אפשרות לחייב את הנהלת האגודה/קהילה להוסיף פתק שלישי ?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! לפי תיאור המקרה בשאלה שהוצגה, יש מקום להנחות-היסוד הבאות: 1) כל חברי הקיבוץ, המצביעים בקלפי אגודתם, הינם גם חברי האגודה הקהילתית ביישוב, ובעלי זכות-הצבעה גם בקלפי השניה. 2) הצבעת חברי-הקיבוץ תתפצל כנראה בין שני המועמדים, אולם המצביעים בעד מועמד-הרוב בקלפי-הקיבוץ יצביעו בעדו, מן הסתם, גם בקלפי השניה. השאלה העולה בנסיבות אלה: האם בעד מועמד המיעוט בקלפי-הקיבוץ יצביעו רוב חברי-הקהילה בקלפי השניה? במקרה כזה, אמור להיווצר "מבוי סתום" שימנע הכרעה בין שני המועמדים, עקב "איחוד התפקידים" אשר מוכתב מראש לכלל המצביעים. יתכן כי כבר באפשרות זו יש פגם ממשי בנוהל-הבחירות המתואר; מכל מקום – ובמיוחד למקרה שמועמד-הרוב בקיבוץ יזכה לרוב גם בקלפי-הקהילה, ראוי לבחון את שאלת קיומה של כפייה פסולה מבחינת ציבור חברי הקהילה, ככלל, ואלה מהם שאינם חברי-הקיבוץ – בפרט. לעניין זה, חשוב לבחון גם את מהות תפקידו של מנהל-הקהילה ואת הדרך הנאותה למינויו: אם מדובר בתפקיד מינהלי-אירגוני, ולא בתפקיד ראש-ועד-הנהלה של האגודה הקהילתית - ספק אם יש פסול בכך, כי הנ"ל נבחר גם לתפקיד מזכיר הקיבוץ, כל עוד הוא כפוף למרות ועד-ההנהלה של אגודת-הקהילה בפעולותיו כמנהל-הקהילה. ברם, אם מנהל-הקהילה במקרה זה ייבחר גם כיו"ר ועד-ההנהלה של אגודת-הקהילה – נראה כי הדבר אינו מתיישב עם בחירה חופשית של כלל חברי אגודה זו, ולא עם מילוי תפקידו ללא ניגוד עניינים. בנוסף, ואף מעל לכל – יש לבחון את ההחלטה על נוהל-בחירות "כפול" ומעורב זה, על התכתיב ששולב בו, כמתואר בשאלה: האם מוסד מוסמך החליט על נוהל זה, והאם החלטה תואמת את הוראות התקנונים של שתי האגודות, הן מבחינת תוכנה והן מבחינת דרך קבלתה.