ברק

וועדת ביקורת אגודות שיתופיות

האם הנחיות רשם האגודה לוועדת ביקורת, מחייבת את האגודות, שעכשיו מעדכנות את תקנון האגודה, לפרט את התנהלות וועדת ביקורת באגודה? או בגלל שזה אינו חוק עדיין, לא ניתן לחייב את האגודות לפעול לפי הנחיות הרשם?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! באפריל 2018 פירסם "האגף לאיגוד שיתופי", אשר בראשו רשם-האגודות-השיתופיות – "הנחיות לוועדת ביקורת באגודה שיתופית". תשומת-הלב מופנית כאן לפרק המבוא שבראש אותן הנחיות; כאמור שם, קיומה ותיפקודה של ועדת-ביקורת חיוניים להתנהלותה התקינה של האגודה השיתופית. לאור "הצורך בוועדת ביקורת, הפועלת לפי קווים מנחים עדכניים ורלבנטיים", באות ההנחיות הנ"ל "להסדיר את עבודתה של ועדת הביקורת, ומטרתן להדריך את חברי ועדות הביקורת באגודות השונות ולסייע להם לבצע את תפקידם באופן אפקטיבי ועל הצד הטוב ביותר." מהמבוא להנחיות הנ"ל עולה בבירור מטרת ההדרכה והסיוע, וכשמן – להנחיה של הנוגעים בדבר. במבוא אף צוין, כי "הנחיות אלה כפופות להוראות הדין." אין בהנחיות משום דין מחייב, אך הן מניחות בפני הציבור את הכללים והדרכים לניהול ביקורת ראויה. אין חובה כי ההנחיות ייכללו בתקנון-האגודה, אך כל אגודה שיתופית המכבדת את עצמה, את חבריה ואת הדין והתקינות הנוהלית – ראוי כי תראה בהנחיות בגדר ייעוץ והדרכה מחייבים.