חבר במעמד כלכלי עצמאי

החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-לקיבוצים אין זכויות קניין על אדמה שבבעלות קק"ל.

שלום רב, האם בעקבות ההחלטה הנ"ל, אני, חבר קיבוץ (לא משנה הססטוס), אשר בנה את ביתו מכספו שלו ןממתין לשיוכה הקינייני, לא אהיה זכאי לעשות זאת ? לא משנה באיזה תוואי החליט הקיבוץ ללכת (אצלנו 751) . אודה על הבהרות במידת האפשר לגבי הנושא הנ"ל . תודה מראש !

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! ראשית יצוין, כי גם במסגרת "בעלות" של קק"ל, הנזכרת בשאלה, יש מקום לזכויות קנייניות הנגזרות מהבעלות, לרבות שכירות לדרגותיה ( כולל חכירה-לדורות וחכירה ), משכנתה וזיקת-הנאה. יש להניח, כי ברקע השאלה עומדת פסיקה שיפוטית שניתנה לאחרונה, ואשר בה נידחו תביעות של קיבוצים לבעלות(!) - במקומה של קק"ל או לפחות לצדה. התביעות לבעלות על קרקע הקיבוצים הוותיקים ההם התבססו על כספים שנתרמו מצדם או בעבורם לרכישת אדמות, עליהן הוקמו הקיבוצים. תביעות דומות מוכרות מהעבר המשפטי בישראל, בעיקר לגבי מושבים ( כפר-ורבורג ו"ארגון מנחם", צור-משה, ועוד ). בכל המקרים האמורים, לא היה חולק על זכויותיהן של האגודות השיתופיות-ההתיישבותיות התובעות, ועל זכויות חברי-האגודות עמן, במתכונת מעשית של חכירה-לדורות ומבחינה פורמאלית – ע"י חידוש מתמיד של "חוזה-משבצת", שהינו חוזה-שכירות לתקופה שאינה מחייבת רישום בטאבו. הכוונה בתביעת זכות-הבעלות הייתה – להיפטר מעולה של "רשות מקרקעי ישראל" לעניין קבלת הסכמות לבנייה ולהעברת-זכויות, ולהימנע מחובת תשלומים לרשות, כגון דמי-היתר, דמי-הסכמה, דמי-רכישה ואף דמי-חכירה; מטרות אלו זו לא הושגו עד כה. עם זאת, דחיית התביעות לבעלות הותירה את המצב המעשי והמשפטי של כנו, ובתוקפן המלא – את זכויות האגודות, המתיישבים והמשתכנים בקרקעות היישובים; זכויות אלה, לרבות בכל הנוגע לשיוך דירות בקיבוצים, שרירות וקיימות - הן על-פי כל חוזה קיים ועתידי והן על-פי החלטות "מועצת מקרקעי ישראל" הקובעות, מדי פעם, הסדרים מיטיבים בעיקרם.