בן

זכות קניינית - קבלת שכ"ד

שלום רב, אנו מתגוררים בביתנו שבנינו בקיבוץ (טרם עבר שיוך) הבית נמצא בשטח הקיבוץ ואין הרחבה אנו מתכננים טיול ארוך במזרח (משפחה בת 5נפשות) ומעוניינים להשכיר את ביתנו. בהתאם פנינו לקבלת אישור הנהלת הקיבוץ ואושר לנו למצוא שוכר אך עמדת הנהלת הקהילה שהתמורה בגין השכירות לא תועבר במלואה לחשבוננו (ראוי לציון שאנו משלמים משכנתא/הלוואה בגין הבנייה) בטענה שאין התקנון מאפשר זאת (מבצע סבתא כבר אמרנו..). אני מבקש לדעת האם הדבר חוקי? האם יכולים למנוע את הזכות הבסיסית הזו? שכן הבית נבנה מכספו ולא מכספי הקיבוץ. אודה על תשובתך המקצועית בעניין הנדון והאם ישנם תקדימי עבר. תודה .

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! בהנחה כי אין תקדים להשכרת בית-מגורים בהסכמת הקיבוץ ללא הגבלה כספית, ובהנחה כי הבנייה נעשתה ללא תשלום בעבור הקרקע של חלקת-הבית ( לרבות חצר-הבית ) – יש יסוד לדרישת הקיבוץ, לפחות ככל שאיננה חורגת מחלק דמי-השכירות התואם למרכיב הקרקע הנ"ל. מוצע לברר תחילה את שאלת קיומן של מיגבלות על השכרה של בית-מגורים בקיבוץ, הן לפי תקנון-הקיבוץ והו לפי החלטות האסיפה הכללית בנושא, ככל שישנן כאלה; בנוסף – מוצע לבחון קיומן של הגבלות על השכרה על-פי תנאי "רשות מקרקעי ישראל", ככל שהם חלים על הקיבוץ בכלל ועל הנכס המיועד להשכרה בפרט. פרטים לגבי הבסיס והנימוקים לעמדת הקיבוץ חסרים בשאלה, אך ניתן להניח כי הקיבוץ מתנגד ליצירת רווח נטו לחברים-משכירים מנכס אשר נועד למגורי משפחתם. במקרה המתואר בשאלה, בו המחלוקת נסבה על חישוב כספי - יש לקוות כי משא-ומתן ברוח טובה יביא לפתרון ראוי, אשר יבטיח לחברים לפחות כיסוי מלא של ההוצאות הכרוכות בבית ושל ההחזרים השוטפים בפירעון ההלוואה-במשכנתה.