נעמה

שינוי תהליך הקליטה מחברות בעצמאות כלכלית לחברות מלאה באופן חד צדדי על ידי הקיבוץ

שלום, לאורך זמן רב אנו נמצאים בתהליך ארוך של קבלה לחברות ובניית ביתנו. בתחילת התהליך המודל שהוצע היה עצמאות כלכלית, אך לאחרונה החליט הקיבוץ כי הקליטה היא רק בחברות מלאה. שינוי זה כמובן מטיל עול כספי נוסף בצורת מיסים שונים. האם זה חוקי? כמובן שבתחילת התהליך שולמו דמי רצינות, והיה ברור לכל כי החברות היא חברות בעצמאות כלכלית בלבד.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! השאלה שהועלתה, בהקשר לתהליך הנמשך זמן רב והנוגע לחברות בקיבוץ בשילוב הקמת בית – מצריכה בחינה מקיפה של הנסיבות ושל כל מסמך הנוגע לעניין. אם ייבדק ויימצא, כי אין בידי הקיבוץ נימוק ראוי ומבוסס לשינוי המשמעותי שהוא מבקש ליצור ביעד התהליך ( מחברות בעצמאות כלכלית לחברות מלאה ) – יתכן כי התהליך כבר עבר את נקודת ה"אל-חזור", וכי במקרה זה זכאים המועמדים להשלמת הליכי הקבלה בייעודם המוסכם, או לפיצוי כתחליף. קני-המידה השונים האמורים לחול בבדיקת המקרה, כוללים גם את הצפייה וההסתמכות של המועמדים, את מידת השינוי שנוצר עד כה במצבם על סמך אותן ציפיות והסתמכות, ואת שאלת זכותו של הקיבוץ לדרוש "השלמת מעמד" לחברות מלאה על-פי מסמכים מחייבים; תשובה לשאלה תלויה גם בשאלת קיומן של נסיבות משמעותיות אחרות: האם ישנם כבר חברים בעצמאות כלכלית בקיבוץ, האם כבר נבנה הבית הנזכר בשאלה ( או הושקעו כספים לקראת בנייתו ), מה יהיו נזקי המועמדים אם כל צד יעמוד בעמדתו הנוכחית, ועוד. בהערת-אגב יצוין, כי בתקופה האחרונה, על סמך ניסיון מצטבר ( ואף בעידוד גורם רשמי ), הולכת וגוברת מגמת קיבוצים שלא לקלוט חברים אלא בחברות מלאה; אך מגמה זו בלבד איננה מהווה מגן לקיבוץ, מול דרישה לכיבוד הסכמות קיימות, ככל שיתבררו כאלה, לגבי תהליך שכבר החל.