ירון

בחירות למזכירות (ועד האגודה) בקיבוץ

האם למזכירי הקיבוץ ומוסדות הקיבוץ קיימת הזכות לפרסם ולהביא להצבעה רשימת חברים מומלצים מטעמם לכהן במזכירות הקיבוץ, כאשר משמעות המהלך, היא ששאר החברים שלא יכללו ברשימה זו יאלצו להתמודד ברשימה ניפרדת של ה"לא מומלצים"?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! מועמדים לבחירות להנהלת אגודה שיתופית זכאים להציג מועמדותם במסגרת רשימה משותפת, וכל חבר באגודה חופשי להביע תמיכה בכל מועמד או ברשימת-מועמדים. עם זאת, זכותם של חברים המכהנים בהנהלה, להביע תמיכה כזו - אמורה להתממש מצדם על בסיס אישי, מבלי לנצל את המערכת המוסדית או את אמצעיה: כל מערכת ומסגרת של האגודה, וכל אמצעי השייך לאגודה, מיועדים לשמש למען האגודה כתאגיד ו/או למען כלל חבריה. בהקשר זה, לא למותר להזכיר, כלשונה, את ההוראה החשובה שבתקנה 23(ג) ב"תקנות האגודות השיתופיות ( רשויות האגודה )": "הועד וחבריו יפעלו בתחום סמכויותיהם, בכפוף לתקנות האגודה והחלטות האסיפה הכללית, לטובת האגודה וללא הפליה." במקרה המתואר בשאלה חסרים פרטים לגבי אופן הבעת התמיכה ב"מומלצים", כפי שנעשתה ע"י בעלי-תפקידים במוסדות הקיבוץ; ניצול המערכת המוסדית או אמצעיה בעניין זה עלול להימצא כהפליה לטובתם של אותם מועמדים. בכל מקרה, הבעת עמדה גלויה כזו, שהינה בגדר התערבות בהליך הבחירות – עלול לפסול את הממליצים מלמלא תפקיד בניהול הבחירות.