ארז

פיצול דירה והשכרת חלק מהדירה

שלום האם מותר לפצל דירה בקיבוץ ? יש חברים שבונים יחידה נפרדת למרות שהם חתומים בזמן קליטתם שאסור להשכיר חלק מהדירה .אבל אז יש טענה שזכות הקניין גוברת כמובן שמיקרים אלה מהווים עומס על כל המערכות ,כמו תחבורה ,גני ילדים ועוד מה ניתן לעשות ? מי צריך לאכוף האם הקיבוץ או המועצה האזורית ? האם זכות הקניין גוברת על החלטות הקיבוץ שהחבר צריך לקיים ?

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! גם זכות חכירה-לדורות ( שהינה בגדר "שכירות" לעניין "חוק המקרקעין" ) כפופה ל"בעלות" במקרקעין, ותוכנה נבחן על-פי תנאי-ההחכרה, כולל מיגבלות ואיסורים שהותנו בחוזה-החכירה. לעניין חכירה – גם טענה הנשענת על "זכות הקניין", מותנית במה שהותר לחוכר ובמה שנאסר עליו בחוזה או בדין. לפיכך, בנייה חריגה או בניגוד לתנאי החכירה – איננה מוגנת בזכות-הקניין של החוכר, ואם מדובר בבנייה כזו בקיבוץ – על אגודת-הקיבוץ, על "רשות מקרקעי ישראל" ועל רשויות התכנון-והבנייה לפעול למניעתה. בין השיקולים המתבקשים בנושא בכללו – עניינם של הקיבוץ וחבריו בניצול מבוקר, שוויוני והוגן של "מיכסת" יחידות-מגורים לבתי-אב בקיבוץ, ככל שהיא מוגבלת בתוכניות-מיתאר שבתוקף מחייב (לרבות תמ"א 35 ), לשמירת אופיו ומעמדו הכפרי של היישוב. עם זאת, ככל שהבנייה הנזכרת בשאלה מותרת על-פי הדין ועל-פי חוזי-החכירה החלים על המקום – יש להניח כי היא מותרת גם לאחרים במצב-זכויות דומה; ואם היא נעשית כהרחבת יחידת-מגורים קיימת, לקליטת בני-משפחה נוספים במסגרת אותו בית-אב – מדוע למנעה רק מטעמים של "הכבדה" על תשתיות!? בהקשר זה, מופנית תשומת-הלב לתשובה שניתנה בפורום זה לשאלה מיום 9/2/19 ( "דירה שניה לחבר קיבוץ" ), ולהערות בסיומת שם. תשומת הלב מופנית גם לתשובות שניתנו בפורום זה לשאלות מהתאריכים 4/4/19 ו-28/2/19.