משפטי– זאפ
משפטיפורומיםאגודות שיתופיותבנים ממשיכים וקרטריונים

מנהלי הפורום

עו"ד מרדכי שחם

עו"ד מרדכי שחם

עוסק בעריכת-דין מאז נובמבר 1972. תחומי עיסוקו מקיפים מגוון ענפי-משנה בעולם-המשפט, בעיקר בתחום האזרחי והמנהלי, תוך התמחות בנושאי מקרקעין (במיוחד-מקרקעי-הלאום שבאזורי התיישבות חקלאית), תאגידים (במיוחד-חברות ואגודות-שיתופיות, וכן תאגידים סטטוטוריים), חקלאות וענפיה, מושבי-עובדים, וכן בכל תחומי החוזים (הן בניסוח לקראת חוזה, והן בהתמודדות מול קשיים ומחלוקות המתעוררים על רקע חוזים קיימים).

קביעת פגישה
0539367355
חזרה לפורום

בנים ממשיכים וקרטריונים

גל
גל

בישוב שבו אני אני מתגורר נקבעו קריטריונים לקבלת בתים לבנים ממשיכים בצורה מאוד שרירותית ומתאימה מאוד לאנשים ספצייפים לדוגמא רווק בן 35 שהוריו חברים וכדומה . השאלה שלי האם יש ספר קריטריונים כלשהו ? או שבאמת זה נקבע בצורה שרירותית אצל כל אגודה בנפרד? ואם כן האם חובת הוועד המקומי לאשר את הקריטריונים אל מול החברים באגודה לפני שמוציאים את הקריטריונים ?

RE:
עו"ד ונוטריון מרדכי שחם
עו"ד ונוטריון מרדכי שחם

שלום רב! כאשר מוסדרת חלוקת זכויות במקרקעי יישוב שיתופי או קהילתי, לרבות ל"בני המקום" המהווים דור-המשך למתיישבים – קני-המידה לחלוקה חייבים להיות סבירים, ועומדים באמות-מבחן ציבוריות מקובלות. בהתייחס לדוגמה המובאת בשאלה הנוכחית – כלילתם של רווקים שהגיעו לגיל 35 שנה, עשויה להימצא סבירה: רווק בגיל כזה נחשב כעומד בזכות עצמו, להבדיל מצעיר הסמוך לשולחן הוריו; בית-מגורים לרווק כזה אמור לסייע לו בהקמת משפחה, אשר חשובה לא פחות מהרחבת משפחה קיימת. הבחינה בנושא איננה רק של קנה-מידה זה או אחר, אלא בשילוב בחינת מכלול הסדר החלוקה כולו. בנושא מיוחד זה, שבמרכזו זכויות רבות-ערך, חייב כל הסדר חלוקה, על תנאיו וקני-המידה שלו, להיות מאושר גם ע"י גורם המייצג אינטרסים ציבוריים: במסגרת אגודה שיתופית – החלטת האסיפה הכללית ( אין די בהחלטת ועד-הנהלה ); במישור הזכויות במקרקעין – אישור נציג הבעלים ( במקרקעי הלאום בישראל – "רשות מקרקעי ישראל" ). מי שמבקש לתקוף הסדר כאמור, כולו או חלקו, יוכל לפנות לכל גורם מתאים מאלה - לבחינה מחודשת או להתערבות. ככל שוועד מקומי מעורב בנושא ביישוב כלשהו – ניתן לפנות לשינוי עמדתו גם אל המועצה האזורית.