דניאלה

דמי קבלה לחברות - אחוזים משווי הנחלה מושב חמד

לאחרונה רכשתי נחלה במושב חמד ופניתי לאגודה להתקבל לחברות ונדרשתי לשלם אחוזים מגובה סכום הרכישה. האם סעיף בתקנון אגודה יכול לקבוע שדמי החבר שישלם מי שרוכש נחלה כדי להתקבל לחברות באגודה יהיה 4% מגובה סכום הרכישה שמופיע בחוזה המכר? קביעת דמי הקבלה לאגודה באחוזים זה סכום שישתנה מרוכש לרוכש, אינו שוויוני ויוצר אפליה.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! תיאור המקרה מצריך בירור ממצה אצל האגודה, בעבור מה ועל בסיס מה נדרש תשלום בגובה 4% מתמורת-הרכישה של הנחלה. אם מדובר בדרישה להסדרת חלק ב"הון האגודה" – יש לדרוש אזי מענה מהאגודה, מדוע לא ייזקף לזכות הרוכשת, כחברה חדשה הבאה במקומם של בעלי-הנחלה הקודמים ( המוכרים ), אותו סכום שעמד לזכותם בהון האגודה; אם הסכום האמור "נמשך" מהאגודה ע"י המוכרים – יש לפנות בעניין זה גם אליהם, באשר סכום-הרכישה של הנחלה, ששולם להם, נחשב כמשקף גם את ערך הקשור לחברות באגודת-המושב ולנובע מהחברות ה"צמודה" לנחלה ( כל עוד חוזה-המכר איננו קובע אחרת ). הדברים דלעיל אמורים גם לגבי מקרה, בו דרישת האגודה מכוונת לדמי-השתתפות בהשקעות-הקבע של האגודה שנעשו בשנות-העבר בעבור חבריה – מחיר-הרכישה של הנחלה אמור לכלול גם אותה השתתפות של המתיישבים בה, כפי שהיתה ערב המכירה-הרכישה של הנחלה לאחרונה, כולל הזכויות להנאה מהשקעות-הקבע של האגודה, ככל יתר החברים. האגודה איננה זכאית לתשלום נוסף בנושא, כל עוד מדובר בהחלפת בית-אב בנחלה, ולא להוספת בית-אב.