יפתח מיכאלי

החזר דמי כניסה ממועמד לחברות שביטל הסכם פתוח עם רמ"י וביטל את מועמדותו

בני חתם על הסכם הצטרפות לישוב\אגודה, לאחר מספר שנים החליט לוותר ולבטל הסכם הפתוח ולהחזיר את המגרש לרמ"י ולמאגר המגרשים של הישוב. האגודה גובה בשלב זכיה בהגרלה וחתימת הסכם הצטרפות דמי כניסה סכום של כ 45,000 ש"ח. בהחלטת האסיפה של הישוב נקבע : " החזרי דמי הכניסה יתבצעו אך ורק טרם חתימת המשתכן על הסכם פתוח ברמ"י על המגרש שהוקצע לו." השאלה המשפטית היא האם בגלל שהמשתכן שאינו גר דרך קבע בישוב אינו חבר עדיין ולמעשה אינו בחזקת נכנס כחבר באגודה ולמעשה כבר אינו מועמד לחברות, האם יש בסיס משפטי להחלטת האסיפה שמאפשר לא להחזיר לו את דמי הכניסה. גילוי נאות: אני אביו של המשתכן כיהנתי כיו"ר ועד הישוב בת קבלת ההחלטה.

item.Author מנהל הפורום עו"ד מרדכי שחם

שלום רב! האסיפה הכללית הינה, אמנם, המוסד העליון של האגודה, אך כוחה איננו יותר מכוחה של האגודה עצמה – האסיפה איננה מעל האגודה. לפיכך, השאלה מה זכותה של האגודה במקרה המתואר בשאלה, הינה שאלה משפטית האמורה להיבחן על-פי הדין הקיים ו/או על-פי ההסכם שנוצר כאן ( בכתב ו/או בהתנהגות ) בין האגודה והמועמד, על רקע נסיבות העניין. בין אלה – חשיבות רבה לשאלת מהותו והגדרתו של הסכום שהועבר לאגודה: כדמי-טיפול הוא גבוה ובלתי-סביר; כדמי-השתתפות בהשקעות-הקבע של האגודה – הוא ניתן לגבייה מהמועמד החליף שתמצא האגודה מבין המעוניינים שלא זכו בהגרלה. אף שאין באלה כדי לשלול טענות אחרות מצד האגודה, לרבות בהתייחס לזמן הניכר שחלף – יתכן שניתן להגיע להסכמה עמה, במיוחד לאור הסיכון הקיים, מבחינת האגודה, בשאלת הצדקת שיעור הסכומים שגבתה עד היום בנושא. בהעדר הסכמה כזו, מוצע להסתייע בייעוץ משפטי, אשר יבדוק את המצב המשפטי והמעשי מול טענות האגודה, על רקע מכלול העובדות והמסמכים, לרבות הגדרתו של הסכום שניגבה - בקבלה שהנפיקה האגודה וכן בספרי חשבונותיה.