שרון

חוזה לשכירת דירה

אני עומדת לפני חתימה על חוזה לשכירת דירה. בעלת הבית רוצה להוסיף סעיף שאם אני מסיימת את השכירות לפני הזמן אני צריכה לשלם לה קנס ולמצוא שוכרים חדשים. האם זה מקובל?

עו"ד דניאל זיידמן

שרון שלום, כאשר אנו עוסקים בחוזים, השאלה לא צריכה להיות: "האם זה מקובל" אלא: "האם זה מוסכם". מכל מקום, ואלא אם נאמר אחרת, ברירת המחדל כאשר מוסכמת תקופת שכירות, הינה שהשוכר אינו יכול לקצר אותה באופן חד צדדי. לכן, גם ללא הסעיף אותו מבקשת בעלת הדירה להוסיף, אם את תפני את הדירה לפני המועד הנקוב בהסכם, את עדיין תהיי חייבת לשלם לה את דמי השכירות בגין התקופה שעד תום תקופת השכירות החוזית (בכפוף לחובת בעלת הבית לפעול להקטנת הנזק ולנסות לאתר שוכר חלופי). לכן, למעשה, הסעיף אותו ביקשה בעלת הבית להוסיף, מקל עלייך לעומת הסיטואציה הנ"ל, ומאפשר לך לעזוב את הדירה לפני תום התקופה, כאשר "המחיר" אותו את נדרשת לשלם, הינו קנס, והחובה לאתר שוכרים חלופיים. מכיוון שככל הנראה, לו היית מראש מבקשת לשכור את הדירה לתקופה קצרה בלבד, בעלת הבית לא היתה מסכימה לכך, מדובר בדרישה לגיטימית מצד בעלת הבית, אשר אם תעזבי לפני המועד, תידרש לטרחה הכרוכה במו"מ עם שוכר חדש וחתימה עמו על הסכם שכירות. בנסיבות אלה עלייך להחליט האם המחיר הנ"ל הינו מחיר שאת מסכימה לו, אם לאו.