S B

חלוקה בנכס משותף

לפני כתיבת השאלה אתחיל בנ תונים היבשים שנוגעים להשאלה (השאלה הינו אמיתי, אך מתומצת ועוגל כדי להקל על המעיינים בו), מדובר בחלקה מסוימת שיש בו 4 דירות ששלושה מהם גדלם במ"ר זהה לחלוטין ובהרביעית גודלו זהה ביחד עם מחסן, וישנם עוד דברים ששונים ביניהם, דירה מס' 1 הינו דירת מרתף שיש לו חלונות רק בשני כיונים (וגם זה רק חלקי) וגם גובהו הינו רק 2.3 מטר, לדירה מס' 2 ישנה הצמדה של חצר בגודל של 30 מ"ר (יש לציין כי ההצמדה של החצר אינה אלא השימוש בחצר עצמה אך לא כל האויר מעל החצר עד לשמים, שהינו כן נחשבת כרכוש המשותף), ודירה מס' 3 גובהו 4 מטר כך שניתן לחלקו לשתי קומות או לעשות מחסן גדול מעל הדירה, ודירה מס' 4 הינו בגודל זהה להאחרים רק בצירוף המחסן ברישום בתים המשותפין של מקרקעי מדינת ישראל רשום רק הדירות וההצמדה של החצר, אך לצורך חישוב חלקם היחסי של הבעלים ברכוש המשותף אין ההצמדה של החצר נקחת בחשבון, לעומת המחסן שכן נקחת בחשבון, כך יוצא שברכוש המשותף יש לכל אחד רביע, וזה מופיע לכל אחד 25/100 וזהו הנוסח ברישום תת קומה תאור שטח הרצפה (במ"ר) שיעור ברכוש צמידיות חלקה הדירה הדירה המחסן סה"כ המשותף תאור שטח במ"ר 1 קרקע דירה 100 100 25/100 2 ראשונה דירה 100 100 25/100 חצר 30 3 שניה דירה 100 100 25/100 4 שלישית דירה+מחסן 80 20 100 25/100 כל הבעלים מעוניינים להרוס את המבנה הקיים ולבנות שמה בנין של יותר קומות, ושאלתם בפיהם כדלהלן מס' 1 טוען שיש לחלק כל ההוצאות וכן הרווחים ל 3 חלקים וכל אחד הינו שותף ברביע של כל הפרויקט כפי חלקם ברכוש המשותף מס' 2 טוען שצריך לחשב גם את החצר שלו לצורך חישוב של אחוזי השותפות וכך יוצא ששלושה האחרים יש להם רק 23.26 % כל אחד, ולו יש 30.32 % גם אם הוא לא צודק כי אין לו חלק יחסי יותר ברכוש המשותף, בכ"ז הוא טוען שעליו לקבל בהחלוקה תוספת עבור החצר שלו (או שיקבל חצר בגודל זהה שלא על חשבון של חלקו או שווי ערך) מס' 3 טוען שהוא צריך לקבל דירה באותה גובה שיש לו ובמידה ויבנו דירות שאינם כ"כ גבוה עליו לקבל לחילופין פיצוי בשוה ערך לזה וכן הם טוענים למס' 1 שהיות ודירתו יותר נמוך מדירתם, וכן אין לה חלונות כדירה רגילה, ע"כ מספיק להם לספק לו דירה כזה בקומת המחסנים (או בשוה ערך לזה) ורק מה שנשאר יחלקו לפי שותפתם, וכך גם טענתם למס' 4 שהמאה מטר שלו הינו רק בצירוף מחסן ולכן אין הם צריכים לספק לו רק דירה של 80 מ"ר ו 20 מ"ר מחסן לסיכום ישנה ד' צדדים באופן חלוקתם, א' לחלקו בשוה רביע לכל אחד, ב' לחלקו כפי טענת מס' 2 (23.26, 23.26, 23.26, 30.32), ג' לחלקו בשוה אך להוסיף למס' 2 את ההצמדה שלו או שוה ערך, ד' (עם אופציה ג' או בלי) להוסיף ולגרוע את השווי של הדירות מחמת גובהם והחלונות והמחסן דהיינו שמס' 3 יקבל יותר ומספרי 1 ו 4 יקבלו פחות

item.Author מנהל הפורום עו"ד ונוטריון דניאל רותם

שלום, פורום זה מיועד לתת הכוונה ראשונית וייעוץ עקרוני העשוי לעניין ציבור רחב. לא ניתן לפתור את המחלוקת שפירטת בהרחבה במסגרת זו. אני ממליץ לכם לפנות לעו"ד המתמחה בענייני מקרקעין בעל ניסיון ומוניטין מוכח ולבקש ממנו לגשר בין כל בעלי הדירות. אני סבור כי במסגרת גישור ניתן יהיה להגיע להסכם לתועלת כל בעלי הדירות.