קרן

חוק הפרגולות חל על סגירת מרפסת שמש הכוללת גג וחלונות?

שלום. אני תושבת ב"ש. הדירה נמצאת בבניין בן 6 קומות עם מרפסות שמש קופצות. אני מבקשת לסגור את מרפסת השמש כולל גג וחלונות נפתחים. מה אלי לעשות? האם חוק פרגולות מתאים לי? תודה.

עו"ד ציון יהודאי

קרן שלום. "חוק הפרגולות", כפי שאת קוראת לו, לפחות בכל הנוגד לסגירת מרפסת-עדיין לא נכנס לתוקף (אלא רק בתאריך 1/1/2016). עם זאת, אם ברצונך לסגור מרפסת שמש בבניין עם מרפסות "קופצות", עלייך להגיש בקשה להיתר. בקשה זו צריכה להיות מוגשת לוועדה המקומית בצירוף אישורם של שאר בעלי הדירות בבניין. לא ברור מדברייך מה מטרת הסגירה. אם הכוונה הינה להפוך את המרפסת הסגורה לשימוש כאחד מחדרי הבית- הרי שיש בכך להפוך את המרפסת מ"שטח שירות" ל"שטח עיקרי". לשם כך, עלייך לבדוק אם נותרו אחוזי בניה בבניין, ואם נותרו יש לפעול להצמידם לדירתך .יש לזכור כי שינוי גודל הדירה ע"י צירוף שטח המרפסת שנסגרה לשטח העיקרי של הדירה משנה את היחסים הקנייניים במסגרת הבית המשותף . כמו כן, הגדלת שטח הדירה מגדילה את החבות בהשתתפות בהוצאות אחזקת הבית המשותף, במקרים בהם חלוקת התשלום בין הדירות הוא על פי שטח הדירות.וכמובן, הגדלת הדירה מגדילה את הארנונה לרשות המקומית . במקרה ומטרת הסגירה הינה אחרת, כלומר רק לצורך בידוד מחום/קור/רעש וכיוצ"ב- אזי אין שינוי משטח שירות לשטח עיקרי ועניין אחוזי הבניה, לא רלבנטי כאן. עם זאת, כל שאר ההיבטים- נותרו רלבנטיים. בהצלחה

עו"ד ציון יהודאי

אבקש להוסיף עוד נקודה, אשר תחדד את הבקשה להיתר, לפחות עד כניסתו לתוקף של "חוק המרפסות": בהיעדר אמירה מפורשת אחרת בתכנית בנין עיר החלה על הבניין שלך ובהתייחס לאופן חישוב שטח המרפסת- הרי בבניה לפי היתר שניתן או שהוחלט לתתו לפני יום 1 בינואר 2010, מרפסת הבולטת מקירותיו החיצוניים של הבניין , ששטחה עד 14 מטרים רבועים לא תבוא במניין השטח המותר לבניה. מאחר וכך , בהתאם לתקנה 16א לתקנות סטיה ניכרת , הרי שסגירת מרפסת אשר לא באה במניין שטחי הבניה לפי תקנות התכנון והבניה , בכל סוג של חומרי בניה- תחשב כ"סטיה ניכרת מתכנית". לכן, ומאחר ומדובר ב"סטייה ניכרת",יהיה עלייך לפעול במתווה מורכב יותר מאשר בקשה "פשוטה" להיתר. בהצלחה