מייקל

עבירות אלימות ומה ההתייחסות לחקירות בתיקי אלימות

רציתי לדעת ברמה הכללית: מתי מעמידים לדין חיילים בגין עבירות אלימות? ומה ההתייחסות לחקירות בתיקי אלימות?. תודה רבה מראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום, לידיעתך, מערכת המשפט הצבאית אוכפת עבירות אלימות שלהן זיקה לשירות הצבאי. כך למשל, עבירות שבוצעו במסגרת הצבאית או כאשר החשוד והמתלונן מצויים בשירות צבאי והרקע לביצוע העבירה, הוא המסגרת הצבאית. אין מדובר ברשימה סגורה ושיקול הדעת נתון לפרקליטות הצבאית, הגם שלרוב הנטייה הינה להותיר את אכיפת עבירות האלימות, שאין להן זיקה ישירה לשירות הצבאי, למערכת המשפט הפלילית האזרחית. הכינוי "עבירות אלימות" מתייחס לקשת רחבה של מעשים החל מעבירות היותר חמורות כגון: תקיפה הגורמת חבלה של ממש, תקיפה בנסיבות מחמירות ועד לעבירות של תקיפה סתם. עבירות האלימות מתאפיינות בהרבה מאוד סוגים ודרגות של חומרה, אך כולן חולקות מכנה משותף: אלו הן עבירות שכרוכות בהפעלה של כוח פיזי כלפי אדם אחר, ללא הסכמתו לכך. עיגון העבירות מוסדר בחוק העונשין, וכן בחוק השיפוט הצבאי, בו קיימת התייחסות ספציפית לעבירות אלימות הייחודיות לצה"ל, בהן עבירות של אלימות כלפי מפקד/ממלא תפקיד, התעללות, שררה כלפי פקודים וכו'. חשוב לציין כי בחוק השיפוט הצבאי קיימות גם עבירות "סל" כגון: התנהגות שאינה הולמת והתנהגות מבישה, בהן נעשה שימוש במקרים הפחות חמורים. במקרים בהם מדובר בעבירות שחומרתן פחותה, קיימת אפשרות להעמדה לדין משמעתי בפני קצין שיפוט. במקרים החמורים יותר, מוגשים כתבי אישום בגין העבירות המתאימות, לפי עובדות האירוע, תוצאות המעשה והנסיבות השונות שעלו במסגרת החקירה. בשל מורכבות החקירה בעבירות אלימות וההשלכות החמורות שעלולות להיות לחקירה במכלול היבטים – העמדה לדין, עונשי מאסר ארוכים ועוד, קבלת ייעוץ משפטי במהלך החקירות ובמידת האפשר עוד קודם להגעה לחקירה - מומלץ ביותר. חיילים אשר הורשעו בעבירה פלילית או בדין משמעתי זכאים להגיש בקשות הקלה בעונש, המתקת העונש וחנינה. בהצלחה