יואל

נחקרתי במשטרה כחשוד בהפצת תמונת עירום

שלום עו"ד יאיר רגב, נחקרתי במשטרה כחשוד בהפצת תמונת עירום לחברי באפליקציה וואטסאפ. האם נערה יכולה להתלונן על תמונה חושפנית שלה ללא חזיה, שהופצה אלי ע"י חבר שלה. בתמונה היא מחייכת למצלמה ולא נראה שיש התנגדות כלשהיא מצד המצולמת לצילום או שנעשה ללא ידיעתה. האם יש סיבה להגיש תלונה? האם זו באמת עבירה חמורה??? יואל

עו"ד פלילי יאיר רגב

יואל שלום, לידיעתך, פרסום תצלומה של הנערה ברבים, כאשר התצלום הוא בעל אופי מיני ולא ניתנה הסכמתה לפרסום התמונה מהווה עבירה פלילית של הטרדה מינית כאשר העונש עליה הוא עד 5 שנות מאסר. המחוקק החמיר בענישה נוכח תופעת פרסומם של צילומים מסוג זה ללא הסכמת המצולמים אשר התגברה בשנים האחרונות, לדעת רבים יש חשיבות רבה במיגורה ובהתמודדות עמה. זאת, בפרט נוכח הנזק הרב העלול להיגרם למי שתצלומיהם פורסמו ברבים ללא הסכמתם. על פי נוסח החוק, לא מוטלת חובה על המצולמת להוכיח את נסיבות הצילום, כפי שהיה בעבר. לפיכך אפילו נראה שהסכימה לצילום של התמונה, אין זו ראיה שאכן הסכימה לפרסומה ברבים. לאור מה שכתבת, גם החבר שלה הוא חשוד בעצם הפרסום. כל מי שמפיץ תמונה כזו מסתכן בביצוע עבירה. החובה שלו למחוק תמונה כזו ולא להעבירה הלאה. להדגיש שאקט הצילום עצמו אינו מהווה עבירה, כל עוד הוא נעשה בהסכמת שני הצדדים, ובתנאי שהם בוגרים, בריאים בנפשם ובשכלם. החוק מחייב השגת הסכמת הנערה לעצם הפצת התצלום, ולא רק לאקט הצילום. החוק מכיר בכך שהיום, "כיכר השוק" החדשה היא דף ה-feed בפייסבוק, או הקבוצות ברשת ה"וואטסאפ". לכן, חשיפה וביזוי מיני באינטרנט אינה שונה מזו בציבור, וחוסר ההסכמה לעניין המעשה, המוכר מעבירות מין "קלאסיות", מתרגם כאן לחוסר ההסכמה לחשיפה – שכן החשיפה עצמה היא מעשה מיני מסוג חדש, גם אם המעשה המיני המתועד בוצע בהסכמה. חשוב להדגיש שמדובר בעבירה חדשה אשר נכנסה לספר החוקים רק ביום 6.1.13, ואין פסיקה בנושא זה. לסיכום, פרסום ברבים של תצלום, סרט או הקלטה של אדם, ללא הסכמתו, כאשר תוכן הפרסום הוא בעל אופי מיני, בנסיבות שבהן עלול הפרסום להשפיל את האדם או לבזותו, הוא הטרדה מינית. ואולם, כדי למנוע פגיעה בלתי מידתית בחופש הביטוי, נקבע סייג לעניין פרסום באקראי ובתום לב, או פרסום אמיתי שיש בו עניין ציבורי המצדיק אותו בנסיבות העניין, בדומה להגנות הקבועות בחוק הגנת הפרטיות. הנערה יכולה לתבוע את המפיץ גם בתביעת נזיקין אזרחית או כתביעת פיצויים לפי החוק למניעת הטרדה מינית. לאור העובדה שכבר נחקרת, אני ממליץ לך בחום להיוועץ בעו"ד פלילי מומחה לנושא בדחיפות. בברכה