אנט

בקשר לשחרור מוקדם ממאסר - קריטריונים

שלום, אחי נמצא בבית סוהר כבר מספר שנים עוד כשנה הוא יהיה כשיר לפנות לועדת השחרורים ולבקש שחרור מוקדם לפני תום המאסר שלו. מהם השיקולים שעל ועדת השחרורים לשקול בעת החלטתה בענין בקשה לשחרור בשליש? בברכה אנט

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום אנט, לידיעתך, החוק מפרט רשימה של שיקולים שעל ועדת השחרורים לשקול בעת החלטתה בענין שחרור על תנאי של אסיר (שחרור מוקדם הוא שחרור על תנאי - אסיר ברישיון).במקרים מיוחדים, חייבת הוועדה לקבל חוות דעת של גורמי מקצוע ולעיין בהן בטרם תיתן את החלטתה. ועדת שחרורים שוקלת את השיקולים הבאים: 1. הסיכון הצפוי משחרורו של האסיר לשלום הציבור, כולל למשפחתו, לנפגע העבירה ולביטחון המדינה. 2. סיכויי השיקום של האסיר. 3. התנהגותו של האסיר בכלא. ועדת השחרורים צריכה להביא בחשבון, בין השאר, את הנתונים הבאים: 1. העבירה שבגללה האסיר מרצה עונש מאסר - כולל נסיבות ביצוע העבירה, סוג העבירה, חומרת העבירה, היקף ותוצאות העבירה, תקופת המאסר שגזר עליו בית המשפט, האם חויב האסיר בתשלום קנס או פיצוי במסגרת גזר הדין, האם שילם האסיר את הקנס או הפיצוי במקרה שלא שילם, מה היו הסיבות לכך), האם ניתנה הקלה בעונש בידי נשיא המדינה. 2. כתבי אישום תלויים ועומדים - האם ישנם כתבי אישום כנגד האסיר, מהם סוגי העבירות שבהן הוא מואשם, מהן נסיבות הביצוע ותוצאות העבירות, על-פי האישומים. 3. הרשעות קודמות - האם לאסיר ישנן הרשעות קודמות, מהו מספר ההרשעות, מהי תדירות ההרשעה, מהן סוגי העבירות שבהן הורשע, מהי חומרת העבירות, מהן נסיבות ביצוע העבירות, מהן תוצאות העבירות, מהו היקף ההרשעות ומהן תקופות המאסר שהאסיר ריצה בגללן. 4. התנהגות האסיר בבית הסוהר - התנהגות, חיובית או שלילית, של האסיר בבית הסוהר במהלך תקופת מאסרו: התנהגות טובה של האסיר במהלך תקופת המאסר. גילוי יחס חיובי מצד האסיר לעבודה ולצעדים שננקטו לשם שיקומו. שימוש בסם מסוכן?. התנהגות שיש בה כדי לפגוע פגיעה של ממש באסירים אחרים או בסוהרים או לשבש את סדריו של בית הסוהר. מעורבות בפעילות עבריינית, בין בתוך כותלי בית הסוהר ובין מחוץ להם. בריחה מבית הסוהר או חזרה אליו שלא במועד. 5. חוות דעת בעניין האסיר - חוות דעת על האסיר שנתנו שירות בתי הסוהר, משטרת ישראל או רשויות הביטחון, ובמקרים המתאימים גם חוות דעת מקצועיות, בין השאר בנושא גילוי עריות, אלימות במשפחה ובריאות הנפש. 6. חוות דעת של הרשות לשיקום האסיר (רש"א) - חוות דעת של הרשות לשיקום האסיר, אם ניתנה, בעניין שחרור על-תנאי של האסיר. לחוות הדעת יינתן משקל גדול יותר ככל שהחלק מעונש המאסר שנשא האסיר קטן יותר: חוות דעת הכוללת תכנית לשיקומו של האסיר, אפשרויות השתלבותו בעבודה סדירה או בתכנית טיפולית, מידת הפיקוח על התכנית. חוות דעת שלפיה אין האסיר זקוק לתכנית שיקום ושהוא אינו מגלה דפוסי התנהגות עבריינית. 7. נתונים אישיים - נתוניו האישיים של האסיר, לרבות גילו ומצבו המשפחתי. 8. מידע מודיעיני - מידע שמתקבל מגורמי מודיעין שונים (משטרת ישראל, צה"ל, שב"כ) או ממקור בכלא (אסירים או סוהרים) ומנותח על-ידי גורמי מודיעין בשב"ס. המידע יכול לכלול התייחסות להתנהגות לא נאותה של האסיר בכלא ועוד קריטריונים רבים..