יוגב

האם זו עבירה להשתמש בסמים בחו"ל ?

שלום, אני חייב לשאול אותך שאלה, השתמשתי בסמים קלים בחו"ל, הכוונה לשימוש בקנאביס וכן מכרתי קצת לחברים ישראלים, עכשיו חזרתי לארץ אחרי שהות ארוכה בחו"ל. זימנו אותי לחקירה במשטרה והסתבר שכמה ישראלים "פתחו" על במשטרה כי נתפסו עם חומר כאשר חזרו והפילו זאת עלי. האם עישון וסחר בסמים שנעשו בחו"ל זו עבירה פלילית שניתן להביא אותי לדין בגינה בארץ?. מה אומר החוק? תודה מראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום יוגב, ראשית, המלצתי המידית קח לך עו"ד מומחה בפלילים. טיפול משפטי מקצועי, מחייב בדיקה פרטנית של נסיבות המקרה. רק כך יכול עורך דין פלילי לתת חוות דעת משפטית מקצועית ונכונה המותאמת למקרה הספציפי. באופן כללי עליך לדעת שבניגוד לחוק העונשין בפקודת הסמים קיימים הסדרים מרחיבים מאוד לגבי עבירה שנעברה בידי אזרח ישראלי בחו"ל (עבירת חוץ). להלן ציטוטים מפקודת הסמים שיבהירו לך זאת. בארץ חל איסור מפורש להחזיק סם מסוכן ולהשתמש בו, כן אסור לסחור בו, לא יעשה בו שום עיסקה אחרת ולא יספקנו בשום דרך, בין בתמורה ובין שלא בתמורה. בסעיף 38. "עבירות חוץ : (א) אזרח ישראלי או תושב ישראל העושה מחוץ לישראל מעשה שאילו נעשה בישראל היה עבירה לפי פקודה זו - רואים אותו כאילו עבר עבירה בישראל." הסייגים היחידים הם: "(ד) כתב-אישום לפי סעיף זה לא יוגש אלא מטעם היועץ המשפטי לממשלה או בהסכמתו בכתב. (ה) לא יוגש כתב-אישום לפי סעיף זה נגד אדם על מעשה שהורשע או זוכה עליו מחוץ לישראל." כלומר אם לא נשפטת על מעשים אילו בחו"ל והיועמ"ש החליט שהמקרה שלך מספיק חמור יש סכנה שאם ימצאו ראיות ניתן להעמיד אותך לדין בישראל. כמו כן אם עשית את המעשים במדינה בה מותר להחזיק ולסחור בסמים מסוג קאנביס לא תועמד לדין בארץ. לידיעתך אם תורשע ניתן גם לשלול את דרכונך "הורשע אדם לפי פקודה זו ונוכח בית המשפט כי ביצוע העבירה נתאפשר עקב שימוש בדרכון ישראלי, רשאי הוא בנוסף לכל עונש אחר לפסלו מהחזיק בדרכון לתקופה שיקבע, ולהורות על תפישת דרכונו." לפיכך, החקירה היתה חוקית על מנת לברר האם נעברו עבירות והאם יש ראיות ועניין ציבורי להעמידך לדין בגין כך. אני מקווה שעזרתי חג חירות שמח !!! אתה יכול לפנות גם באופן פרטי על ידי שימוש בכפתור של "ייעוץ אישי" בברכה,

כפיר

עו"ד רגב,מדוע אם עשה את המעשים במדינה בה מותר להחזיק ולסחור בסמים הוא לא יועמד לדין? הרי הוא עונה לקריטריון של סעיף א'?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום כפיר, השאלה שלך נוגעת לסמכות טריטוריאלית ואקסטרה-טריטוריאלית בדין הפלילי. אין זה ראוי להעמיד לדין בארץ אדם שעשה מעשה שהוא חוקי במקום בו נעשה, ורק בארץ הוא מוגדר כעבירה. בדין הפלילי קיימת דרישה של פליליות כפולה, קרי - המעשה צריך להיות עבירה גם לפי דיני המקום בו נעשתה. הרעיון הוא שעבירת חוץ פוגעת בסדר הציבורי של המדינה שבתוך שיטחה היא נעברה ואם המעשה, המהווה עבירה לפי חוקי מדינת ישראל, אינו מהווה עבירה במקום עשייתו - אין כל טעם להטיל אחריות פלילית על המעשה. בברכה,

מירי

עו"ד רגב היקר, בדיוק יש לי שאלה על זה בדיני עונשין. עזרת לי המון... תודה רבה רבה!!!

עו"ד פלילי יאיר רגב

מירי היקרה, תודה רבה תמיד לרשותך

אוהד

אני אשמח לדעת האם סעיף 38 חל על סמים קלים? תודה