אהרון

שינוי עבודות שירות לשירות לתועלת הציבור

האם ניתן לשנות עבודות שירות לשלצ בגלל ממבע הכלכלע ושאני המפרנס עיקרי בבית

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום אהרון, משאלתך אני מבין שהשופט השמיע את גזר הדין לאחר שהתקבלה חוות דעת הממונה על עבודות השירות. במצב כזה קיים קושי רב לבקש לשנות את גזר הדין מהטעם הכלכלי, אני מניח שטעם זה הועלה בפני השופט לפני גזר הדין. במקרים חריגים מאוד כאשר יש קושי בשילוב הנידון בעבודה במסגרת עבודות שירות, חוזרים לשופט ובהסכמה עם התביעה מבקשים להמיר את העבודות שירות בתוכנית של"צ. במידה והתביעה מתנגדת ולאחר התייעצות עם עו"ד אשר ליווה אותך נשקלת האפשרות להגיש עירעור על גזר הדין. בית המשפט של העירעור רשאי לשנות את גזר הדין. מהי חלופת מאסר בדרך של עבודת שירות ? עבודת שירות היא חלופת מאסר שניתנת על ידי בית המשפט בהסכמת הנידון לתקופה מירבית של 6 חודשים, ומיושמת באמצעות העסקת נידונים בעבודה במוסדות לתועלת הציבור מחוץ לכותלי בית הסוהר, ברצף ימים ושעות בהתאם לחוק ללא שכר או תמורה, תוך אכיפה ופיקוח על התנאים שקבע בית המשפט ובהתאם לכללים שנקבעו ע"י הממונה על עבודות שירות. עבודות שירות ניתנת על ידי בית המשפט כפריבילגיה לנאשם, פריבילגיה זו אינה מוקנית לנאשם באורח מוחלט. היא ניתנת לביטול בכל שלב, מקום שהנאשם אינו עומד בציפיות המתחייבות ממנו לצורך מימושה. נאשם המבקש לרצות את מאסרו בעבודות שירות חייב לקבל על עצמו עול אחריות הנלווה למסלול עונשי מיוחד זה ולבצע את המוטל עליו על פי הוראות הממונים, בלא סטייה והפרה של הכללים. מהו צו שירות לתועלת הציבור (של"צ)? לפי סעיף 71א. (א) לחוק העונשין - בית משפט שהרשיע נאשם ולא גזר עליו עונש מאסר בפועל (מאסר לנשיאה בדרך של עבודות שירות נחשב מאסר בפועל) ראשי לחייב את הנאשם בצו שירות לתועלת הציבור או הזולת. בית משפט לא ייתן צו של"צ, אלא לאחר ששוכנע על פי תסקיר של קצין מבחן שהנאשם יכול לבצע את הצו של"צ. תקופת ביצוע צו של"צ לא תעלה על תקופה של שנה אחת, ותבוצע בשעות הפני של הנאשם וללא כל שכר. שירות המבחן רשאי להמליץ בפני בית המשפט על הטלת צו שרות תועלת הציבור, שהינו עונש חברתי, חינוכי, אשר יש בו תרומה, עזרה וסיוע לזולת ולציבור, מטרת השל"צ היא לתת מענה בתפקידים החסרים כיום משאבים להפעלתם, ולאפשר מימוש פרויקטים נרחבים הדורשים כוח אדם רב(קבוצת עבודה) המטרה איננה איוש משרות הקיימות בשכר. במסגרת ביצוע השל"צ חייב אדם לבצע עבודה בקהילה תוך התייחסות לאופי העבירה, לכישוריו ולהתאמתו בהתאם לצורכי המסגרת אליה יפנה בקהילה. עבודה זו תבוצע בשעות הפנאי של המופנה ללא שתפגע בעבודתו השוטפת. מכאן אנו למדים שקיים הבדל מהותי ומשמעותי בין עונש של עבודות שירות לבין של"צ, שפירושו שירות לתועלת הציבור. בברכה, עו"ד פלילי רגב יאיר

אהרון

אתה ממליץ ללכת לעירור?