אשר

מה הזכויות המינימליות של עצור במעצר?

שלום, רציתי לשאול שאלה כללית שמטרידה אותי נורא. אחי נצמא במעצר והתנאים שם נוראיים. בדקתי באינטרנט לא מצאתי מה הזכויות המינימליות של עצור במעצר? בקיצור מה מגיע לו? תודה מראש

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום אשר, ככלל, החוק קובע כי העצור יוחזק בתנאים הולמים, שלא יהיה בהם כדי לפגוע בבריאותו או בכבודו. המעצר נועד לשלול את חירותו של חשוד, אך לא לשלול ממנו את כבודו ואת צלם האנוש שלו, בייחוד לאור העובדה כי הוא מוחזק כ"חף מפשע" עד אשר תוכח אשמתו, ועל כן תנאי כליאתו לא אמורים להוות עונש. על פי החוק, התקנות ונהלי שב"ס התנאים בתא המעצר: בתא המעצר יהיה חלון המאפשר אוורור מבחוץ, שירותים וכיור, מקלחת במים חמים מדי יום, תאורה חשמלית (שתאפשר קריאה), שולחן, מושבים ומדפים, ולא יותר מארבע מיטות. במבנים שנבנו או שופצו לאחר 1997 קיימת חובה לדאוג לשטח ממוצע של לא פחות מ-4.5 מטרים רבועים לעצור, ולתשתיות חשמל ותקשורת. החזקת חפצים אישיים: עצור רשאי להחזיק ברשותו מסמכים שנמסרו לו במהלך מעצרו וקשורים לחקירתו או למשפטו, וכמו כן: עיתונים, כלי כתיבה, ספרים, תשמישי קדושה, מכונת גילוח, מגבת, ציפית, סדינים, שמיכות, נעליים, נעלי בית, גרביים, לבנים, בגדים, פיג'מה, טבעת נישואין, שעון יד, אביזרים רפואיים, תיק לאכסון חפצים אישיים, מצרכי היגיינה . אמצעים לשימוש אישי – יסופקו לעצור: מיטה, מזרון, שמיכות נקיות, סבון, נייר טואלט. מזון: שלוש ארוחות ביום לפחות, בשעות סדירות, בכמות ובהרכב הנדרשים לשמירה על בריאות העצור. זכויות העצור בבית המעצר א. הליכה יומית: עצור זכאי להליכה באוויר הפתוח במשך שעה מדי יום במידה ותנאי מקום המעצר מאפשרים זאת. עצור לא יוחזק למעלה משבעה ימים במקום המעצר שבו לא ניתן לממש את זכותו להליכה יומית. הממונה על החקירה רשאי לשלול את הזכות להליכה מעצור שטרם הוגש נגדו כתב אישום בשל חשש לפגיעה בחקירה, אולם העצור יהיה זכאי להליכה באוויר הפתוח במשך שעה לפחות פעם בחמישה ימים(ההגבלות לפרק זמן שלא יעלה על חודש, ניתן להארכה). מפקד מקום המעצר רשאי להגביל זכותו של עצור לטיול יומי מטעמים של שמירה על שלום העצור. העצור יהיה זכאי להליכה יומית במשך שעה לפחות פעם בחמישה ימים. ב. שימוש בטלפון: עצור שטרם הוגש נגדו כתב אישום לא יהיה זכאי לעשות שימוש בטלפון אלא אם הממונה על החקירה אישר כי אין בכך לפגוע בחקירה. עצור שהוגש נגדו כתב אישום זכאי לעשות שימוש בטלפון במקום המעצר פעם ביום לפרק זמן סביר. השימוש בטלפון יהיה על חשבון העצור (בשלב הראשוני, לאחר סיום החקירה והגשת כתב האישום יורה השופט לאפשר 5 שיחות חינם עד לרכישת כרטיס חיוג). ג. קבלת ביקורים: עצור שטרם הוגש נגדו כתב אישום לא יהיה זכאי לקבל מבקרים, אלא אם הממונה על החקירה אישר כי לא יהיה בכך כדי לפגוע בחקירה. עצור שהוגש נגדו כתב אישום זכאי לקבל מבקרים אחת לשבוע לפרק זמן של 30 דקות. ישנן זכויות רבות נוספות אולם עליך להיות יותר ספציפי. בברכה