גיל

תקיפת זקן או קשיש

שלום, היה לי סכסוך עם השכן שלי, רבנו מכות, במשטרה חקרו אותי על תקיפת זקן. מה זו העבירה הזו? מה העונש על תקיפת קשיש ? תודה מראש על ההתייחסות

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום גיל, לידיעתך, אלימות נגד מבוגרים נחשבת לחמורה ביותר, ובתי המשפט מבינים את מצוקתם של הקשישים וחוסר יכולתם להתמודד עם תקיפות אלו. המחוקק לא נותר אדיש לתופעה זו ובשנת 2008 תוקן חוק העונשין באופן בו נקבעה ענישת מינימום בדמות מאסר בפועל בגין תקיפת זקן. ראשית אני מייעץ לך להתייעץ עם עו"ד פלילי מנוסה, כבר עכשיו מיד לאחר החקירה. לשאלתך: במסגרת התיקון הוסף סעיף 368ו לחוק העונשין אשר קובע: 368ו. (א) התוקף זקן וגורם לו חבלה של ממש, דינו – מאסר חמש שנים. (ב) התוקף זקן וגורם לו חבלה חמורה, דינו – מאסר שבע שנים. (ג) בסעיף זה, "זקן" – אדם שמלאו לו 65 שנים. (ד) הורשע אדם בעבירה לפי סעיף זה, יוטל עליו עונש מאסר, שלא יהיה, בהעדר טעמים מיוחדים שיירשמו, כולו על-תנאי. למעשה סעיף 368ו(ד) לחוק העונשין קובע, כי בצידה של עבירת התקיפה כלפי זקנים (קשישים בני 65) ישנו עונש מאסר חובה. כמו כן, ניתן לראות כי העונש שנקבע בצידה של העבירה כלפי קשישים זהה לענישה הקיימת בגין תקיפת קטין או חסר ישע המנויה בסעיף 368ב לחוק העונשין- דבר המצביע על החשיבות שראה המחוקק בתיקון זה. יחד עם זאת, יודגש כי למרות הסלידה המובהקת שיש להביע כלפי עבירות מסוג זה, הרי שמבחינה משפטית יש לבחון כל מקרה לגופו. ראשית, יש לבחון את תוכן הראיות עצמן הקיימות בתיק. האם הקשיש הוא בגיל המתאים?, האם נגרמה לו חבלה של ממש? שנית, חוק העונשין מונה שורה של סייגים לאחריות פלילית בפרק ה'1 לחוק העונשין, כגון: הגנה עצמית, צורך, כורח וכדו'. "חבלה" - זה מכאוב, מחלה או ליקוי גופניים, בין קבועים ובין עוברים. "חבלה של ממש" - המדובר כאן בפגיעה גופנית "מוחשית" כלשהי, להבדיל מפגיעה חסרת משמעות ונטולת ביטוי "מוחשי". זאת ועוד, הלכה היא כי עצם קבלת מכות איננה מלמדת על קיום "חבלה של ממש", המבחן לקיומה הוא בעיקרו כאשר התוצאה נראית לעין כגון חבורה, דם וכיו"ב. זכור, פגיעות קלות, אפילו צויינו כממצאים בתעודה רפואית לא יוכרו באורח אוטומטי כ"חבלה של ממש". בהצלחה, עו"ד פלילי רגב יאיר