לירון

עונש לנער אלים בן 12.5

שלום האם נער בן 12.5 שהיכה נער וגרם לו לפציעות ואישפוז בבי"ח יועמד לדין כמבוגר? מה העונש מקסימלי שהוא יקבל?

נדב

האם ילד שמכה וגורם לילד אחר דיכאון יכול לקבל עונש משפטי?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום לירון, ראשית חשוב לדעת בן כמה היה הקטין בזמן ביצוע העבירה?. שנית במקרים נדירים ובאישור היועמ"ש יועמד קטין לדין פלילי בבית משפט רגיל, זאת כאשר יש לו שותף בגיר לביצוע העבירה. ככלל, קטין יועמד לדין בבית משפט לנוער, במיוחד כאשר הוא כל כך צעיר. לגבי מה העונש? אין לי פרטים חשובים אשר על פיהם ניתן לבחון את הנסיבות של ביצוע העבירה ומה חומרתם. לשופט יש שיקול דעת רחב מאוד בבואו לגזור עונש על נאשם קטין. הנימוק הראשון הוא סוג של אחריות מופחתת. לאמור, הקטין בגיל מסוים אומנם אחראי למעשיו, אך לא במובן המלא כפי שבגיר אחראי. הבדל זה יכול לנבוע מהתפתחויות פיזיולוגיות, היעדר ניסיון חיים או מהימצאותו של הקטין בנקודת התפתחות שונה מהבגיר. מצב הדברים האמור מהווה בסיס למסקנה שיש מקום להחמיר יותר עם הבגיר מאשר עם הקטין. הנימוק השני הוא השפעת העונש על הנענש. רוצה לומר, אותו העונש משמעותי יותר עבור הנאשם הקטין מאשר עבור הנאשם הבגיר, מבחינת חווייתו הסובייקטיבית של הנענש. מצב זה תומך בתוצאה, לפיה יש לגזור על הקטין עונש מקל יותר מאשר על הנאשם הבגיר. הנימוק השלישי נעוץ בשיקולי שיקום. המלצת שירות המבחן, קיומן של דרכי טיפול, כלל אי ההרשעה בשלב הראשון של גזר הדין – יוצא מנקודת ההנחה שראוי ואף ניתן לשקם את הקטין בקלות רבה יותר מאשר את הבגיר. אי לכך, תופס שיקול השיקום מקום נכבד יותר בבוא בית המשפט לגזור דינו של קטין לעומת דינו של בגיר. יושם אל לב כי הנימוק הראשון מתמקד באחריות לעבירה, הנימוק השני מתמקד בעונש עצמו ואילו הנימוק השלישי – פניו לעתיד. מקווה שעזרתי בברכה עו"ד פלילי יאיר רגב