משה

פגיעה באדם זר שמסתובב בחצר שלי והסיג גבול נחשבת הגנה עצמית?

שלום לעו"ד מה זכויותיי מול אדם זר שמסתובב בחצר שלי ב-3:00 לפנות בוקר האם פגיעה בו כהגנה עצמית תהיה מאושרת כי הוא פרץ לחצר שלי והסיג גבול? האם זה בגדר הגנה עצמית?

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום משה, מהפרטים שסיפקת חסרות הנסיבות ולכן אני סבור שבמידה ותתקוף אותו מעשיך לא יחסו בגדר הסייג של הגנה עצמית או הסייג של הגנת בית מגורים. אני ממליץ לך להזעיק את המשטרה. אני בספק האם יש כאן התפרצות לבית מגורים וגם לגבי השגת גבול יש להוכיח שהמעשה נעשה במטרה לעבור עבירה. נניח שהמדובר באדם חולה נפש או שיכור שאיבד את דרכו וסבר בטעות שהגיע הביתה, אז נראה לך סביר מיד לתקוף אותו??? לגבי תשובה מלאה ומוסמכת יהיה עליך להיוועץ עם עו"ד פלילי מנוסה שיבחן את המקרה באופן פרטני. הגנה עצמית היא סייג לאחריות פלילית. משמעות הסייג היא שכאשר מתקיימים תנאים מסוימים לא מייחסים לנאשם/ת אחריות פלילית בגין ביצוע עבירה, ובמקרה שציינת תקיפה. המשפט בישראל מסדיר את סייג ההגנה העצמית בסעיף 34י לחוק העונשין, על-פי הקבוע בחוק, סייג ההגנה העצמית יחול כאשר אדם עושה מעשה "שהיה דרוש באופן מיידי כדי להדוף תקיפה שלא כדין שנשקפה ממנה סכנה מוחשית של פגיעה בחייו, בחירותו, בגופו או ברכושו, שלו או של זולתו; ואולם, אין אדם פועל תוך הגנה עצמית מקום שהביא בהתנהגותו הפסולה לתקיפה תוך שהוא צופה מראש את אפשרות התפתחות הדברים". אל הסייג מתווספת בסעיף 34טז לחוק העונשין דרישת הסבירות, שלפיה הסייג לא יחול "כאשר המעשה לא היה סביר בנסיבות העניין לשם מניעת הפגיעה". בשנת 2008 תוקן חוק העונשין והוסף סעיף 34י1 שעוסק בהגנה עצמית של בית מגורים, בית עסק ומשק חקלאי. הסעיף הוסף בעקבות פרשת שי דרומי. לא יישא אדם באחריות פלילית למעשה שהיה דרוש באופן מיידי כדי להדוף מי שמתפרץ או נכנס לבית המגורים, בית העסק או המשק החקלאי המגודר, שלו או של זולתו, בכוונה לבצע עבירה, או מי שמנסה להתפרץ או להיכנס כאמור. ההכרעה במקרים של הגנה עצמית הינה קשה ותלוית נסיבות. על בית המשפט לאזן בין האינטרס של הגנה על קורבן התקיפה האלימה לבין שמירה על שלטון החוק ועל הסדר הציבורי. לכן, יש לבדוק האם התקיימו מספר מרכיבים במקביל. עיקר ההבדל בין ההגנות: ראשית, בהגנת בית מגורים ניתנת הגנה גם כאשר מבקש הנאשם להגן על רכושו. שנית, אדם רואה בביתו מקום מבטחים ומפלט, בבחינת "ביתי הוא מבצרי", וכן רואה בהגנה על הבית – כהגנה על החיים, שכן ישנה סכנה מוחשית לחיים בעת פריצה. טענה נוספת היא שעבור המותקף בבית קיים קושי פסיכולוגי לדרוש ממנו לסגת מביתו בעת פריצה או תקיפה. בכבוד רב, עו"ד רגב יאיר