חזי

חשד שמטפלת סיעודית מתעללת באימי

שלום עו"ד רגב, יש לי חשד שהמטפלת הסיעודית של אימי מתעללת בה, אימי קשישה בת 84 המתגוררת בגפה, וסובלת מדמנציה ואלצהיימר ולא יכולה להעיד או להתלונן. האם מותר לי להתקין בבית אימי מצלמות סמויות לצורך גילוי עבירה או אימות החשש שלי? האם זה בניגוד לחוק האזנות סתר? חזי

עו"ד פלילי יאיר רגב

שלום חזי, תקיפה או התעללות בקשיש חסר ישע ע"י מטפלת נחשב לעבירה חמורה. ראשית חשוב לקבל את הסכמת בעלת הדירה להתקנת מצלמות הסתר בביתה. מבחינת חוק האזנת סתר עניינו ב"האזנה" ולכן חשוב שיהיה צילום בלבד ללא הקלטה, לגבי צילום+הקלטה הבעיה מורכבת יותר ורצוי להתייעץ עם עו"ד פלילי לגבי כך. יש לבחון גם את הפגיעה בפרטיות ולוודא שאין עוברים על הוראות החוק להגנת הפרטיות. התחשבות בהגבלות החוק חשובה לגבי חוקיות הממצאים והבאתם כראיה בפני המשטרה ובית המשפט. היה ויושגו תוך עבירה על החוק יש חשש לקבילותם. בתי המשפט קבעו לא אחת שתיעוד חזותי ללא קול, שאף בו יש משום פלישה אסורה לענייניו הפרטיים של אדם קביל כראיה להוכחת עבירות חמורות. במקרה דומה קבע בית המשפט העליון כי צילומי וידאו הנעשים ללא קול קבילים כראיה. בית המשפט קבע כי ההגבלות לפי חוק האזנת סתר קובעים בצורה ברורה כי רק "שיחה – בדיבור או בבזק" חוסה תחת כנפיו של החוק, ואין אפשרות לקרוא אל התיבות: "דיבור" או "בזק" גם תיעוד חזותי ללא קול, של מעשי אלימות שאין בהם דו-שיח לפיכך, נקבע כי אין להחיל את חוק האזנת סתר על הראיה. בית המשפט העליון קבע כי הצבת המצלמה על ידי בני משפחתה של הקשישה נעשתה לטובתה ובהסכמתה המשתמעת של הקשישה. ולפיכך לא היתה פגיעה אסורה בפרטיות. ניתן לעיין בפסק הדין רע"פ 3651/14 קטרינה מיטה נ' מ"י, ניתן ביום 23.7.14. בהצלחה עו"ד פלילי רגב יאיר