אור

בעיה הקשורה לשיתוף פעולה בין מתווכים

שלום אני מתווכת נדלן . תיווכתי ללקוחות דירה להשכרה בשיתוף פעולה עם מתווך נוסף ששיווק את הדירה להשכרה. הלקוחות נפגשו עם בעל הדירה לסגירת חוזה והחליטו בינתיים לא לחתום חוזה כי הלקוח רוצה לשפץ ובעל הדירה יקזז לו את השיפוץ מהשכר כל חודש. הלקוחות נתנו לי צק מזומן. אני הפקדתי את הצק כיוון שראיתי שהם מסתדרים בינהם ובקרוב יחתמו חוזה לפי מה שבעל הדירה אמר. בינתיים עברו שבועיים עוד לא נחתם החוזה כי רק בעוד שבוע וחצי בערך הם מסיימים שיפוצים ואז יכנסו לדירה ויחתמו חוזה. המתווך ששיתפתי איתו פעולה רוצה כסף ואני אומרת לו לחכות כיוון שאם לבסוף לא יחתמו אז מה יהייה אני ירדוף אחריו שיחזיר את הכסף? 1)אם לא יסגר חוזה מסיבה כלשהי האם חייבים להחזיר כסף ללקוח? כבר שבועיים עברו והלקוח עדיין משפץ . 2)האם אני חייבת לתת כרגע למתווך הנוסף ששיוווק את הדירה את הכסף כי אמרתי לו שיחתם חוזה הוא יקבל והוא ממש לוחץ עליי? 3)האם היה מותר לי לקחת את הצק אם לא נחתם עדיין החוזה אבל הם יסתדרו בניהם אני מאמינה שהכל יהייה בסדר? 4)ואם היה מותר לקחת את הצק האם מותר לי היה להפקיד אותו?

שגיא בכור, עו"ד ונוטריון

שלום רב אכן שאלה מעניינת - הסכם השכירות בין הצדדים של עד 5 שנים איננו מחייב מסמך בכתב (כולל זמן האופציה ככל שיש). מצד שני הצדדים מתכננים כן לחתום על חוזה ויש גם נוהג כזה במרבית המקרים. לבסוף הצדדים החלו בהתנהגות להחיל עליהם את ההסכם - ולכן ניתן לאמר שהתקשרו הצדדים כבר בהסכם. ע"פ ס' 14 לחוק המתווכים, המתווך זכאי לקבלת שכרו רק עם התקשרות הצדדים בחוזה מחייב. נכון הוא שרצוי היה לחכות עם הפקדת השיק עד אחרי שיחתמו הצדדים, אך נראה לי כי אפשר להחשיב האמור לעיל כהסכם בין הצדדים. אכן עדיף לדחות את התשלום של המתווך השני - כי אם לא ייחתם ההסכם, ייתכן והצדדים ידרשו ממך את התשלום חזרה - ואת לא רוצה להיות חשופה לתביעה גם על החלק בשכ"ט שלא הגיע אלייך. בהצלחה,