יצחק

האם עמותה יכולה לבצע הגרלות על כסף עבור התורמים

1. האם מבחינה חוקית ניתן לערוך הגרלה על כסף? 2. במידה שהאפשרות קיימת, האם עמותה נכללת אף היא בהיתר? 3. האם ניתן לערוך הגרלה בין התורמים לעמותה? (כלומר, ההגרלה מיועדת לשמש כתמריץ עבור התורמים) 4. האם ישנה משמעות לסכומי הכסף המוגרל?

item.Author מנהל הפורום עו"ד דב קיבלוביץ

לפי סעיפי חוק העונשין הרלוונטיים לגבי כל הגרלה כסף/ שווה כסף- אין הבדל בעניין יחסו המקדמי של המחוקק להגרלות. לכן לכאורה האפשרות להגרלת סכום כסף - קיימת. סעיף 230 לחוק העונשין קובע חריג לתחולת האיסור על הגרלות / הימורים ולפיו צריכים להתקיים 3 תנאים מצטברים - שרק בהתקיימות שלושתם ניתן לערוך הגרלה/ הימור ולא יחול האיסור שבחוק ; א) על ההימור/ הגרלה להיות מופנה לחוג אנשים מסויים ( תורמים למשל) ב) המשחק/ הגרלה אינו חורג מגדר שעשוע/בידור. ביהמש קבעו כי התנאי מתקיים אם טובת ההנאה שמצפה לה המשחק/ מהמר היא שולית . התנאי שלישי קובע כי המשחק/הימור אינו נערך במקום לעריכת הימוקים/ משחקי מזל . על כן אם ההגרלה המתוכננת עומדת בכללים אלה היא תתכן עקרונית. בנוסף וחשוב מכל; נדרש היתר ספציפי של שר האוצר / מי מטעמו לתת היתר להגרלה / משחק מסוים. קיים אמנם היתר כללי של מנכל האוצר לעריכת הגרלות מסחריות, אך הוא אינו רלוונטי לעמותות. לכן עמותה צריכה לפנות להיתר ספציפי מהשר. השיקולים במתן ההיתר; מניעת התמכרות למשחקי מזל והנזק שגורמים, שמירה על טוהר המשחק והגינותו באמצעות פיקוח בלתי תלוי על ניהולו ותוצאותיו ועל היחס שבין עלות ההגרלה לשווי הזכות להשתתף בה ותוצאותיה, השימוש בכספי ההגרלה - למטרות ציבוריות ראויות ורצויות . עדיף גם שהפרסים יגיעו ממקור אחר כתרומות עצמאיות ולא מכספי המשחקים כך תוגדל התמורה הכספית לעמותה. וכן- יש משמעות לסכומי הכסף המוגרלים- ככל שגדולים יתכן כי תנאי ב) שצויין מעלה - לא יתקיים. ראה בהרחבה בענינים אלה : מאמריו של עו"ד טל קדש מ2009 לגבי הגרלות , משחקים אסורים והימורים . בשל רגישות ומורכבות העניין - מומלץ ביותר להיעזר בייעוץ וייצוג משפטי פרטני בענינים אלה.

צתצתצ

http://www.benchmark.co.il/law-info/office-card.php?id=119