גיל

בעל עמותה יכול להתקשר עם חברה עסקית בבעלותו?

בעל עמותה יכול להתקשר עם חברה עסקית בבעלותו? במקרה זה עמותה שמסייעת לנזקקים, והחברה מגייסת עבורה את התרומות. העמותה לא משלמת לעמותה ולכן אי אפשר אפשר להאשים אותו שהוא מעביר מכספיה. לחברה מותר לקבל עבודות מעמותה. יש ניגוד עניינים אסור? ועוד שאלה, והאם החברה שמגייסת צריכה לומר לתורמים שרק חלק קטן ממה שיתרמו יגיע לעמותה?

item.Author מנהל הפורום עו"ד דב קיבלוביץ

חשש לניגוד ענינים בהחלטות בעל תפקיד בעמותה ראשית לא מוכר לי מונח "בעל עמותה" . כי לעמותה אין "בעלים בניגוד לחברה . אם מדובר בחבר עמותה שהוא גם בעל תפקיד בה ויש לו השפעה ניכרת על החלטות מנהליה הרי שיחולו כללי ניגוד ענינים ( ראה במאמר שלי באתר משפטי- אחריות מנהלים ונושאי משרה במלכרים 2016 או בהנחיות ניהול תקין של הרשם ) במקרה שיש חבר עמותה שהוא גם בעל תפקיד בכיר ובעל השפעה בה הרי שלכאורה אסור לו להימצא ולו במצב של חשש לניגוד ענינים ( בין טובתו האישית -כבעל חברה המתקשרת עם העמותה או כספק שירותים חיצוניים לה לחובתו לפעול לטובת העמותה והנהנים משירותיה;כבעל השפעה בעמותה חלות עליו חובות אמון וזהירות בקבלת החלטות בכהונתו בעמותה; חובת אמונים לעמותה - מחייבת כל חבר ועד/ דירקטור ונושא משרה אחר לממש את מירב כוחו כדי לפעול בתום לב לטובת קיום המטרות והאינטרסים של העמותה, ודורשת מהם שלא לפעול באופן שעלול לגרום ניגוד אינטרסים בין אלו של העמותה/ חל"צ לבין ענייניהם האישיים. בפסיקת בתי המשפט הוחמרו החובות שלא להימצא ולא לקבל החלטות במצב של ניגוד אינטרסים ולו חשש לכזה, ולעשות שימוש במנגנונים המבודדים ופותרים בעיה זו. התקשרויות של חברי ועד ו/או נושאי משרה מטעם העמותה עם אנשים קרובים אליהם כספקי שירותים לעמותה עלולות להיחשב הן כהפרות חובות אמון, אך גם כחלוקות רווחים אסורות. חברה או עוסק המגייסים תרומות עבור עמותה חייבים בגילוי לתורמים ככל במרכיב העמלה שהם גובים מהעמותה הינו משמעותי יותר. דבר שהינו תלוי נסיבות וסבירות . מדובר בסוגיה שיש לה פתרונות אך הם תלויי נסיבות ורצוי להתייעץ פרטנית לגביהם