ליאור

שמאי של הבנק מול שמאי פרטי

האם שמאי שקיבלנו מטעם הבנק יכול לתת לנו הערכה פרטית אם נשכור את שירותיו בצורה פרטית ? כלומר לשלם לו באופן פרטי ועדיין שיגיש את השומה שלו לאחר מכן לבנק ? שאלה שנייה, במידה והערכת השמאי נמוכה בצורה כזו שפוגעת באפשרות לקיחת המשכנתא האם ניתן לבקש ערעור או שמאי נוסף או אולי דרך אחרת ? אשמח לקבל תשובות בהקדם.

עו"ד מאיר ברטלר

ליאורה שלום, לשאלתך, ערכת שמאי ניתן לקבל באמצעות הבנק למשכנתאות, שמאות של הנכס ע"י שמאי מטעם הבנק, נועדה לשמש כבטוחה לשם קבלת משכנתא. הבנק למשכנתאות מספק רשימה של שמאים שהוא עובד אתם ויש לבחור אחד מהם. לשאלתך השנייה, שמאות מטעם הבנק היא על פי רוב קצרה יותר בהיקפה, תמציתית באופייה וגם זולה יותר, מאשר שמאות ללקוח פרטי. מבחינת תוכנה, הערכת שמאי מקרקעין הנשלח מטעם בנק, עלולה להצביע על שווי נכס לרוב – נמוך יותר, בהשוואה להערכת איש מקצוע פרטי. עניין זה נובע משום שלמעשה נידרש השמאי מהבנק לוודא כי ערך הנכס הנבדק הנו גבוה מספיק, כך שיוכל להימכר ולכסות את החוב שנוצר (במקרה שהלווה לא משלם אותו). בהצלחה

ליאור

תודה רבה עו"ד מאיר ברטלר. לצערי לא ענית על מה ששאלתי ....