בן ציון

כסף שהופקד בנאמנות אצל עו"ד לתשלום מיסים

בעיסקת מקרקעין בין שני ישראלים בחו"ל הקונה הפקיד בידי עוה"ד שייצג את המוכר בנאמנות כל סכום הקנייה שכלל התשלום למוכר וכל הסכום לתשלום מיסי הקניה והמכירה של שני הצדדים כולל מיסי פיגורים כשהקונה מתחייב לשלם את כל המיסים. לפי החוזה, אחרי החתימה העו"ד הנאמן היה אמור לשחרר לידי הקונה את מלוא הסכומים לתשלום המיסים של שני הצדדים, אך עז נאלם מהשטח מבלי לשחרר שום כסף ולקונה אין עם מה לשלם את המיסים. לפי החוזה כל הליך משפטי יכול להתנהל רק בפני בי"מ מקומי. שתי שאלות. מאחר שהכסף שהופקד, הופקד בידי עוה"ד של המוכר, האם המוכר נושא באחריות על העו"ד שלו, ז"א נשאר אחראי על הכסף שהופקד בנאמנו. שאלה שניה, האם פס"ד של בי"מ מחו"ל אפשר יהיה לרשום אותו בארץ ולהפעילו כאן בהוצאה לפועל כאן.

עו"ד יגאל מירון

יש חשיבות לנוסח ההסכם. היעלמות עוה"ד אינה פוטרת את הצדדים מתשלום המיסים. ככל שמדובר בהליך משפטי בין הצדדים - הוא בהתאם למה שהוסכם בעניין בגוף ההסכם וככל שמדובר בהליכים משפטיים בין הקונים לעוה"ד הנאמן - חלים הכללים הכלליים של תקנות סדר הדין. אחריות המוכר לעוה"ד שלו אינה רלוונטית השאלה היא מהי התחייבות המוכר כלפי הקונה. כעקרון ניתן לאכוף בארץ פסק דין אשר ניתן בחו"ל.