חגי

סוגייה בהענקת מגרש/בית במתנה

שלום, אבי זכה בקרקע לבניה במכרז של מנהל מקרקעי ישראל, תוך כוונה להעביר אלי ואל אשתי את המגרש במידה ויזכה (גם אנחנו השתתפנו במכרז ולא זכינו). תנאי ההתקשרות מול המנהל מאפשרים העברת בעלות רק לאחר העברת כל התשלומים וחתימה על הסכם חכירה. אנחנו מנסים להעריך כיצד נכון יהיה ניתן להעביר את הבעלות על מנת לצמצם ככל הניתן את תשלומי המס. במידה ואבי יעניק לנו את המגרש במתנה לפני תחילת הבנייה, הוא יצטרך לשלם 8% מס שבח, ואנחנו 5% מס רכישה, מכיוון שאין פטור מס על הענקת מגרש. לעומת זאת, לאחר העברת הבית הבנוי, הוא יקבל פטור מלא ממס שבח ואנחנו נקבל פטור מלא ממס רכישה מכיוון, שזהו ביתנו הראשון. ברור אם כן שעדיף לבצע את ההעברה לאחר גמר הבנייה. מכיוון שאישתי ואני נישא ברוב עלויות המגרש והבנייה (נעביר כסף לאבי או נשלם ישירות לקבלנים/למנהל), האם העברת המגרש עדיין תיחשב כמתנה? הרי כל הכסף המושקע הוא של מקבל המתנה ולא של נותן המתנה. אם זה לא ייחשב כמתנה אז איך זה כן ייחשב? הרי אם אנחנו אלו ששילמנו את הכספים בפועל, אין הגיון בתשלום מיסים כפול. אשמח לשמוע חוות דעת מנסיון כיצד עלינו להתנהל ולתכנן נכון את עניין המס (ולוודא שאנו פועלים במסגרת החוק). תודה.

עו"ד יגאל מירון

התייחסות עוה"ד יגאל מירון לעניין קומבינציות משפחתיות: מטרת הפורום איננה פתרון נקודתי של בעייה אלא הכוונה כללית וראשונית. יחד עם זאת מסמפר התייחסויות: ראשית - לא ברור מהיכם שאבתם מס שבח של 8% על האב. אין בעיני כל אחיזה לנתון זה. מס השבח הוא ביחס לשבח ונראה שבלבלתם שני עניינים שונים. ניתן לבצע עסקה במרכיב הקרקע בלבד, בין בתמורה ובין ללא תמורה. בשני המקרים (ותכנון נכון) לא יהיה מס שבח. ההבדל הוא כמובן במס הרכישה, אבל ישנן השלכות עתידיות לטובתכם במקרה של רכישה בתמורה.