דניאל

שאלת מס רכישה לדירה שניה

שלום רב, רציתי לברר בקשר למס רכישה לדירה שניה. בבעלותינו דירה שאנו גרים בה (ללא משכנתא). לפני כשלוש שנים רכשנו דירה חדשה כחלק מקבוצת רכישה, הבניה מתקדמת ובשנה הקרובה נכנס לדירה. בעבר הצהרנו שאנו נמכור את הדירה בבעלותינו כחלק מתשלום לדירה החדשה, לאחרונה נכנס לנו סכום כסף והחלטנו להשאיר את הדירה. ידוע לנו כי יש לשלם מס רכישה של 8% מסכום הדירה החדשה ויש לנו מספר שאלות: 1. האם יש בעיה חוקתית בהצהרה שלנו למכור את הדירה או שפשוט ישלחו לנו שומה חדשה? 2. הסכום שאנחנו משלמים בסופו של דבר כ-2,000,000 ש"ח (הסכום שהועבר לבנק לצורך בירור משכנתא לתהליך הבנייה), אך שמאי העריך את מחיר הדירה בסכום גבוה יותר, לפי מה מחשבים את ערך המס? 3. האם המס משולם מקבלת הדירה או מיום ההצהרה? כלומר ריביות והצמדות? או מהשומה החדשה? 4. הבנו שצריך למכור את הדירה תוך 12 חודשים (דירה חדשה מקבלן כאמור) או 24 חודשים דירה יד 2, מדובר מקבלת הדירה או מההצהרה? 5. אם החלטנו להשאיר את הדירה ושילמנו את המס ולאחר זמן קצר (תוך כדי השנה הראשונה) החלטנו מסיבות כלשהן שאנחנו מוכרים (לדוגמא המשכנתא מכבידה או דברים בסגנון), האם יש החזר חלקי על מס הרכישה? תודה רבה.

עו"ד יגאל מירון

התייחסות עוה"ד יגאל מירון לעניין מיסוי דירה שניה: על אף כוונתכם למכור את הדירה הראשונה, מותר לכם שלא למכור אותה ולשלם את מס הרכישה בגין הדירה השניה שרכשתם. שווי הרכישה כבר מדווח במיסוי מקרקעין וכך גם גובה המס. על המס הראשוני חלים ריבית והצמדה אך אין מרכיב עונשי על שינוי דעתכם. לאחר שתשלימו את הרכישה כאמור, אין דרך חזרה; עסקה נוספת = מיסוי חדש.