שלמה

זכויות קרקע בבנין משותף

שקבלן מקבל היתר לביצוע תמ"א 38 בבנין משותף . למה הכוונה שהוא רוכש זכויות על הקרקע ועל הגג המשותפים ? האם הוא קונה אותם? האם הם בבעלותו ? למי הוא משלם כסף עבור הקנייה שלהם ?

ד"ר איריס טרומן, עו"ד

תשובה לשאלה לעניין זכויות קרקע וגג בבניין משותף מאת ד"ר עו"ד איריס טרומן כאשר קבלן מקבל היתר לביצוע תמ"א 38 בבנין משותף, המשמעות היא כי הוא יהיה הקבלן המבצע . אין זה אומר כי רכש הוא זכות קניינית כזו או אחרת אלא אם כן סוכמו הדברים עם בעלי הדירות בבניין. הגג ושטח הגינה או כל שטח הנחשב כרכוש משותף שייך כאמור לבעלי הדירות ולקבלן אין זכות לשנות את הוראותיו של התקנון המצוי בתוספת לחוק המקרקעין, הקובע כי הרכוש המשותף כולל את "כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות". מכאן שהקבלן לא יכול להוציא שטח מסויים מתוך הרכוש המשותף ללא הסכמת בעלי הדירות. זאת ועוד, הסכמת הצדדים להוצאת שטח מסויים דורשת מהקבלן לעמוד בדרישות הסעיף ובתנאים מסויימים שנקבעו בפסיקה שדנה בהוראה זו. כפי שעניתי בשאלה דומה, ראשית עליך לברר ע"י מי נרכשה הקרקע וכמו כן לאתר את ההסכמים, אם היו כאלה, עם הקבלן. תשובות לשאלות אלו יאפשרו מתן תשובה מדוייקת יותר.הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38 כפוף לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973. ניתן יהיה לבטל את ההסכם בעילות שונות לרבות אם מדובר בטעות, הטעיה , מעשה מרמה או עושק של הקבלן כלפי בעלי הדירות.