רבקה פרת

הסכם לא כתוב למסירת הצעה לעיסקת קומבינצייה

אני בעלת דירה בביניין והיגשתי הצעה להריסה ובנייה מחדש בתנאי בל יעבור שהעיסקה לא תיהיה מסוג כל שהוא של תמא ,מייסד החברה ואחד ממנהליה ,קיבלו את ההצעה ובטרם מסרתי להם פירטי זיהוי וכתנאי לכך חזרו והבטיחו לי עיסקת קובינצייה ולא תמא "במילים :"OK מילה שלנו היא מילה ועכשיו גלי לנו את פרטי הביניין והבעלים.והאמנתי להם ומסרתי הפרטים ובנוכחותי שם התקשרו בהמלצתי לראשונה מבין הרשימה , לימים הם כינסו את בעלי הדירות ,אני לא נכחתי והביאו לפניהם עיסקת תמא -38 פינוי בינוי לפי תוספת קבועה לכולם ןלא קומבינצייה שהיא על פי החלק היחסי מול הקבלן ועל פי החלק היחסי בין בעלי הדירות.הקבלן הסתיר מבעלי הדירות את תנאי הסף לעיסקה המוצעת והם לא ידעו דבר וחתמו על עיסקת תמא 38-2 .האם העיסקה תמא מחייבת אותי או כל אחד אחר ?? אני סרבתי לחתום

ד"ר איריס טרומן, עו"ד

ההבדלים בין תמ"א 1 לתמ"א 2 ולהסכם קומבינציה רבקה שלום, ראשית חשוב שתביני מה המשמעות של כל עסקה על מנת לדעת האם האמת נעשתה פעולה של תרמית או הטעיה מצד הקבלן או שמדובר בסמנטיקה בלבד. תמ"א 1 הוא תהליך של שיפוץ כללי של בניין ישן לצורך חיזוקו כנגד רעידות אדמה וכנגד טילים לרבות חיזוק היסודות והוספת ממ"דים לכל דירה . תמ"א 2 הוא תהליך של הריסת הבניין הקיים ובניית בניין חדש לחלוטין, בהתאם לכללי הבנייה העכשויים. בשני תהליכים אלה ,מדובר בעסקת מכר של זכויות במקרקעין שבה בעלי הדירות מקבלים דירות חדשות בבניין חדש (במקרה של תמ"א 2) או שנהנים הם משיפוץ הבניין וחיזוקו כאמור ולעיתים גם מתוספת שטח נוסף לדירתם כגון מרפסת לדירה הקיימת (במקרה של תמ"א 1). תמורות אלו מגיעות לבעלי הדירות ללא השקעה כספית מצידם ובתמורה לכך היזם או הקבלן (יכל להיות גם אותו גוף) מקבל זכויות לבניית דירות חדשות. עסקת קומבינציה היא עסקת חליפין המתבצעת בין בעלי הזכויות בבניין לבין היזם או הקבלן, המקבל חלק מהקרקע בתמורה לבניית דירות המגורים. אם הרגשתכם כבעלי הדירות כי הקבלן הונה או רימה אותכם , יש להתייעץ עם עו"ד מומחה בתחום . אשמח לסייע לכם. ד"ר איריס טרומן, עו"ד