רני

בעיה בשותפות עסקית

שלום רב. ברצוני לבקש עזרה. לי יש חנות למוצרי חשמל. בעסק הזה אני שותף עם עוד מישהי.מהרגע שנפתח העסק הוא נוהל ע"י ועל ידי בעלה של השותפה. יש לציין שהוא אינו רשום כשותף כלשהו בעסק. לאחר כמה חודשים היחסים ביני לבינו עלו על שרטון והוא יצא ונטש את העסק. ברגע שעזב הוא אמר שמבחינתו אני לבד בעסק והחליט שאשתו היא כרגע שותפה שקטה ולא מחוייבת להיות נוכחת בעסק בזמן הפעילות כמוני. יש לציין שמעולם לא נחתם ביני לבינה חוזה שותפות אלה אנחנו רשומים כשופתים מול רואה חשבון ומול הבנק כמובן. שאלתי היא האם ע"פ חוק היא לא מחויבת להיות בעסק מרגע הפתיחה בבוקר ועד הסגירה בערב(כמוני)? מעבר לזה שאלה נוספת, חוזה השכירות מול בעל הנכס רשום עליי ועל בעלה(שבעצם היה נציג שלה מול בעל הנכס), הצקים שמשלמים את השכירות הם כמובן של העסק שרשום עליי ועליה. האם אני יכול לדרוש שהוא יותר לא יהיה יוכל להכנס לעסק ללא אישורי? אני מבקש בחום רב שתענו לי כי אני ממש זקוק לעזרה. תודה מראש, אתם עושים עבודת קודש.

עו"ד גיא הרשקוביץ, מנהל הפורום

רני יקרי שלום רב, אם כך המצב, יש לבחון אפשרות לנסות והגיע לסיכומים מחודשים אגב כך לחתום על הסכם שותפות שיבהיר מה תפקידו של כל שותף, חובתו, זכויותיו ואף יקבע מנגנון לפירוק. אם לא תהא נכונות לכך, לא תהא ברירה אלא לבחון חלופה משפטית.

עו"ד גיא הרשקוביץ, מנהל הפורום

רני שלום רב, להבנתי, השותפה איננה מקבלת משכורת. קיים מצב שבו במסגרת שותפות, חלק מהשותפים אינם פעילים (בעסק) ובמקרה שהעסק רווחי, אזי קיימת חלוקת רווחים. להבדיל מכך, השותפים שכן עובדים בעסק, אמורים לקבל שכר עבודה בגין עבודתם. במצב דברים זה אתה יכול להיות גם בעל העסק(השותפות ) וגם עובד שלה. היא לעומתך, רק שותפה בבעלות. לכן, אינך יכול להכריח אך יחד עם זאת, אם לדעתך ההתנהלות שלה איננה מתאימה לך, עדיף לפרק את השותפות. האם השותפה ערבה לחשבון הבנק? האם השותפה ערבה להתחיבויות מול ספקים אחרים לרבות בעל המקום שממנו אתם שוכרים את החנות? בעלה של השותפה אינו חלק מהעסק אם כי הוא נציג של השותפה. לכן, לדעתי, אין לו מה לעשות בעסק אלא אם הוא עובד בעסק. לעמדו בחנות ולא לעשות כלום - יש לך זכות לדרוש ממנה שלא להתנהג כך. בנסיבות שתיארת לעיל, אני מציע לך מבעוד מועד לקבל ייעוץ משפטי מלא, ייסודי ומעמיק על מנת שתהא מוכן לכל אפשרות וכדי שתוכל לכלכל את צעדייך. מוכנות = יתרון. שמחתי לעזור, גיא הרשקוביץ, עו"ד

רני

שלום גיא, ותודה על התשובה. רציתי שוב להבאיר משהו: העסק עובד ארבעה חודשים, כרגע הוא לט רווחי אלה רק מוציא את ההוצאות שלו. מעולם לא משכתי שום משכורת(גם לא היא). כרגע בגלל המצב שנוצר, היא לא מתייצבת בעסק (למרות שנראה לי שמבחינה הגיונית אם היא שותפה בדיוק כמוני היא חייבת להיות בעסק בדיוק כמו שאני נמצא בו) מה שאומר שאני לבד בעסק וכתוצאה מזאת העסק מפסיד כסף מכיוון שאני לא יכול לצאת ולאסוף סחורה, או לשים תיקונים של אנשים במעבדות. משמע היא בזה שהיא לא מגיעה לעבוד בעסק בדיוק כמוני היא בעצם פוגעת ביודעין בעסק. האם יש עילה לתביעה? האם בית משפט יחייב אותה להתייצב לעבודה בעסק ע"פ חוק השותפויות? מודה מראש לתשובתך