עדי

יציאה משותפות

גיא שלום אני שותף בעסק משפחתי שבמשך השנים רק גודל ומתפתח אני שותף ב-33% בעסק אני מעוניין לצאת או לחלופין להישאר בשותפות אך לא פעיל בגלל חילוקי דעות איך מעריכים עסק כזה איך מקבלים דיבדנד למי כדאי לפנות כדי לדעת מה הסלול הכי נכון עבורי במיוחד שהחברה רק גודלת משנה לשנה

עו"ד גיא הרשקוביץ, מנהל

עדי שלום רב, מאחר ומדובר בעסק משפחתי, יש לבחון את הדברים ולבצע מהלכים בצורה עדינה ואלגנטית. בראשית הדברים עלי לשאול האם יש הסכם שותפות? בהנחה ולא, יש להבין מה תפקידו של כל שותף (כיום), האם כל שותף הוא גם עובד פעיל בשותפות ואם כן, האם הוא מקבל שכר? עוד יש להבין, מה סך השקעתו של כל שותף? למעשה, האם נכון להיום יש איזון בין כל השותפים ואם לא, לציין מה "מפר" את האיזון? באשר לאפשרות "לצאת מהשותפות" – זה תלוי בהסכמה של כל השותפים אלא אם קבעתם אחרת. כמו כן, זה תלוי באם מי מהשותפים יהא מוכן לרכוש את חלקך. חלקך משקף מרכיב בשווי העסק אך גם בהשקעתך הכספית אם בכלל, בעסק (אגב השקעה כספית יכולה להיות גם בדרך של עבודה ללא שכר תוך זקיפת השכר לטובת השקעה בעסק).לחילופין, קיימת אפשרות להביא שותף במקומך והוא זה שישלם לך את חלקך (זה תלוי בהסכמת השותפים אלא אם הוסכם אחרת). הערכת העסק מבוצעת בדר"כ באמצעות רו"ח על יסוד נוסחאות המתבססות על נתוני הנה"ח של העסקה ותזרים( ככל שתחפוץ בכך, אהיה מוכן להמליץ לך על משרד רו"ח). חלקות דיבדנד במקרה שלך איננה רלוונטית (קיימת במסגרת חברה בע"מ). במקרה שלך, מדובר על חלוקת רווחים. מהי חלוקת רווחים? תלוי בהסכמות ביניכם, יכול להיות שחלוקת הרווחים באה לידי ביטוי במשכורות ובבונסים.. אגב, קיימת אפשרות נוספת שכדאי לקחת בחשבון והיא הניסיון להביא לפתרון חילוקי הדעות ביניכם. מחד, היות ואתה מדבר על התנהלות שיכולה להביא לך הרבה כסף או להביא להפסד כספי, ומאידך, היות מדובר בהתנהלות שבמקרים מסוימים (ובהעדר ניסיון) יכולה להביא אף (חו"ח) לסכסוך משפטי, אני ממליץ בחום לפנות לכל עו"ד המתמחה בתחום המשפט העסקי – מסחרי (בפרט בתחום שותפויות וחברות) –(כמובן שאתה יכול לפנות גם לעבדך הנאמן המתמחה בגישור במחלוקות ובסכסוכים בתחום העסקי - על מנת שילווה אותך ויבחן יחד איתך את הדרך הנכונה שתביא לתוצאה רצויה עבורך. כמו כן, אני ממליץ לפנות לרואה חשבון המתמחה בתחום זה שיש לו גם ניסיון בהערכות שווי עסק לצורך מכירה או רכישה. במידת הצורך והאפשר, אשמח ליתן הבהרות נוספות. גיא הרשקוביץ, עו"ד – מנהל הפורום.