מנהל הפורום רונן גדות - עורך דין ונוטריון
עדים בצוואה
בהנחה שבחרתי עדים "כשרים" - האם בעת החתימה אני צריכה לספר להם את תוכן הצוואה ולמי אני מורישה את רכושי, או שאין צורך שהם יידעו את תוכן הצוואה, אלא הם רק מאשרים בחתימתם שראו שאני צלולה ושכתבתי צוואה המתאימה לרצוני החופשי?

אין חובה שעד ידע את תוכן הצוואה.
תודה על תגובתך המהירה. כך חשבתי, אך באתר של אחד מעורכי הדין, הופיע המשפט הבא: "האם הוראות אלו כוללות, מעבר לאישורם כי המצווה הצהיר בפניהם וחתם – את הצורך כי יבינו את מהות הצוואה ותוכנה? – ב-ת”ע (ת”א) 1830/85 השיב בית-המשפט בחיוב, וקבע כי לא די בביצועם הטכני של הוראות החוק בידי העדים, אלא יש צורך “כי מהות הצוואה ותוכנה תהיה מובנת להם”. בהעדר הבנה זו – יש בכך בכדי לפגום בצוואה". אודה לך אם תוכל להתייחס לכך, לאור תשובתך כי עדים אינם חייבים לדעת את תוכנה של הצוואה.

הדרישות מפורטות בסעיף 20 לחוק . סעיף 20 אינו דורש שהעדים ידעו את תוכן הצוואה. בית משפט עליון בפסיקה קודמת לכך קבע כי אין דרישות נוספות לאלו שבסעיף 20 מן העדים, דרישות המהוות תנאי לתקפה של צוואה בעדים. אפילו אין חובה על העדים לערוך למצווה מבחנים. די שעל פני הדברים שהמצווה נראה לעדים כשיר, שהוא הודיע להם שזאת צוואתו ושחתם עליה בפניהם. העדים צריכים להצהיר על אלה ועל אלה בלבד. אתה הבאת פסק דין משנת 1985 של בית משפט מחוזי שהוסיף "חומרה" שאין לה ביטוי מפורש בחוק ואינה תנאי הכרחי לקיומה של צוואה. כמו כן יש לזכור שבשנת 2004 תוקן החוק והוסף בסעיף 25 שיקול דעת לבית המשפט לקיים צוואה על אף פגמים שונים בעניינים שאינם "מרכיבי יסוד" של צוואה. רונן גדות, עו"ד 03-7315818
שאלות נפוצות:
יחיאל שייביץ
יהודית
שחר בן-דוד